Mooie prestaties bij de Paasleague

Een groot aantal Zukertorters was op Eerste Paasdag, ondanks het mooie lenteweer, present op de Paasleague, de Paaseditie van de maandelijkse Chess League in Amsterdam Oost: Ömer, Sparsh, Solène, Victor, Kavin, Denis, Vladyslav en (aspirant lid) Samarth. Een mooie opkomst dus! En er werden weer mooie resultaten geboekt: Samarth (7 punten uit 8 wedstrijden!) en Victor werden respectievelijk eerste en tweede in groep D; Vladyslav won groep C; Solène en Kavin werden tweede en derde in groep C en Ömer eindigde op een fraaie tweede plaats in de A-groep. Gefeliciteerd!

Op de Chess League website staan de uitslagen en eindstanden. Op zondag 26 mei is de volgende Chess League.


Philippe 25-ste op het Nederlands Kampioenschap E

Op de zonnige vrijdag en zaterdag voor Pasen kwamen 60 kinderen (44 jongens en 16 meisjes) uit het hele land naar Waalwijk voor het Nederlands Kampioenschap Schaken voor E-tjes (10 jaar of jonger). Een NK is een hele happening en Zukertorter Philippe mocht daar twee dagen deel van uitmaken. Het was een mooie én uitdagende mogelijkheid voor Philippe om zich te meten met de beste jeugdschakers van het land, waarbij in twee dagen tijd in totaal 9 partijen worden gespeeld. Philippe behaalde een uitstekende score van 4 uit 9. Dit was, op basis van zijn rating, een 'overscore' van 2,6! Hij eindigde daarmee op een uitstekende 25-ste plaats.

In de pauzes tussen de partijen door konden de schakers hun partijen analyseren met FIDE-meester Dirk van Dooren, de toernooicoach. Dat was zeer leerzaam. Op de avond van de eerste dag was er ook nog een verrassing voor de spelers: een simultaan tegen 13-voudig Nederlandse Kampioene Zhaoqin Peng! Dat maakte het NK E tot een extra bijzondere ervaring.


Goede Vrijdag: tijd voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi

Op Goede Vrijdag, op dezelfde dag als voor de senioren, was het jaarlijkse snelschaaktoernooi voor de jeugd. Het was een erg leuke en gezellige avond, met serieus schaak en een hoop lol. Elke speler had slechts 5 minuten op de klok voor elke partij. Dat lijkt kort (en is het natuurlijk ook), maar is soms ook weer langer dan je denkt. Bij veel partijen hadden beide spelers na afloop nog steeds meer dan 3 minuten op de klok. Slechtseen paar partijen eindigden doordat een van de spelers door zijn of haar vlag ging.

Er werd gespeeld in twee rondes. Eerst in vierkampen, daarna in vijfkampen met de sterkste spelers uit de eerste ronde bij elkaar. Willem won in deze groep met een perfecte score van 4 uit 4, en werd daarmee de snelschaakkampioen van Zukertort! Uren en uren later volgde Hing Ting Lai zijn voorbeeld bij de senioren, door ongeslagen Open Amstelveens Snelschaakkampioen te worden.

De avond werd in stijl afgesloten met een primeur: een mega-snel-doorgeefschaakwedstrijd van 9 tegen 9, met voor iedereen ook weer vijf minuten op de klok! De avond eindigde daarmee in een feestelijke chaos.


Zukertort C3 verstevigt koppositie in Eerste klasse externe competitie

De Zukertort C3 heeft op 12 aprilz'n koppositie in de Eerste klasse van de externe competitie verstevigd, door twee keer met ruime cijfers thuis van Chaturanga te winnen. De C3 staat op 19 uit 12, met nog een ronde te gaan. Tweede is onze eigen Zukertort C4 (17 uit 12), die het dit seizoen ook uitstekend doet. Zo behaalde de C4 gisteren drie matchpunten tegen De Amstel. Het wordt dus nog een spannende slotronde, op 20 mei: de C3 is minimaal tweede, maar nog niet zeker van de eerste plaats, en de C4 moet z'n (minimaal) tweede plek veilig zien te stellen.

Ook de Zukertort C5 en C6 hadden, eerder in de week, een uitstekende ronde: ze wonnen beide twee keer met 3-1, van respectievelijk Caissa C5 en Oosten-Toren. Solene, Ye-Sung, Karel en Sparsh wonnen hun twee partijen. De C5 staat nu mooi tweede in de Tweede klasse, en moet die in de resterende twee rondes zien te verdedigen tegen de achtervolgers. De achterstand op de koploper, VAS C3, lijkt te groot om nog te overbruggen (4 matchpunten).

In de Hoofdklasse, waarin de Zukertort C1 en C2 onder andere strijden tegen sterke teams van VAS en Almere, boekte de C2 een 3-1 overwinning op Almere C3. Onder andere invaller Jeroen won een fraai punt. De Zukertort C1 verloor met 3-1 van Almere C2. In de laatste ronde, ook op 20 mei, zal de C1 proberen de vijfde plaats in de Hoofdklasse veilig te stellen.


Zukertorters succesvol bij GP Amsterdam West en Super GP Schagen

Het was een druk schaakweekend. Na de schoolteamfinale op zaterdag 6 april, was een dag later het Grand Prixtoernooi dat werd georganiseerd door Amsterdam-West. Meerdere Zukertorters waren van de partij, onder wie een aantal van onze echte toernooitijgers. Vikraanth was er, net als Philippe, Sparsh (op zaterdag ook al actief), Tim en Willem. Philippe haalde een mooie tweede plek in groep 3 met 6 uit 7. Willem zette zijn zegereeks van eerdere toernooien voort en won met een prachtscore van 6 1/2 uit 7 de eerste prijs in groep 2!

Intussen was Rens op deze zonnige zondagmiddag actief op de Super GP in Schagen. Bij de Super GP speel je drie langere partijen op een middag. Rens won groep 3, met een score van 2 1/2 uit 3.


Vijf Zukertorters naar NK voor Schoolteams; Michiel de Ruyterschool SGA-kampioen

Vijf Zukertorters waren op 6 april in de Batjanzaal in Amsterdam Oost voor de finale van het schoolteamtoernooi van de SGA. Sparsh en Kavin spelen in het AICS-team, Erik, Han en Rens voor de Michiel de Ruyterschool. De beste vier teams (van acht) mochten naar het NK. Dat deze schakers met hun schoolteam in de finale stonden, was op zich al een prestatie: in de hele regio hadden meer dan 200 teams meegedaan aan de verschillende voorrondes. 40 daarvan plaatsten zich voor de halve finale in het Cygnus Gymnasium. AICS werd daar vierde. De Michiel de Ruyter vijfde. De beste acht gingen door naar de finale. Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde: beide teams stegen boven zichzelf uit en kwalificeerden zich voor het NK op 8 en 15 juni in Gouda! Daar doen 40 scholen uit het hele land aan mee.

De jongens van de Michiel de Ruyterschool slaagden er zelfs in om kampioen te worden. Met 11 matchpunten uit 7 rondes (4x winst, 3x gelijk) eindigden ze 1 matchpunt boven de achtervolgende school. Een topprestatie. Rens won bovendien de prijs voor de beste bord 1-speler. AICS deed daar daar niet veel voor onder. Met 9 matchpunten eindigden ze op een prachtige vierde plek. Sparsh en Kavin mogen dus ook naar het NK met hun school. We wensen de Zukertorters en hun schoolgenoten alvast veel succes toe straks in Gouda!


Victor en Willem scoren punten in de eerste Chesskidcompetitie

Op zondag 31 maart hebben Victor en Willem meegedaan aan de eerste online wedstrijden in Chesskid, een initiatief van de schaakbond. Alle jeugdleden hebben daarvoor via de club een account gekregen. Het werkt heel simpel: je meldt je (vooraf) aan, wacht tot op het aangekondigde tijdstip online een tegenstander verschijnt, en je speelt een partij van achter je eigen computer. De competitieronde bestaat uit 3 partijen per keer, met een bedenktijd van een kwartier. Victor en Willem gingen de uitdaging aan, en meteen met succes. In de Pionklasse won Victor drie keer en staat nu bovenaan in de tussenstand! In de Torenklasse staat Willem na de eerste ronde tweede, na twee van de drie partijen te hebben gewonnen.

Victor vond Chesskid heel leuk. De software is kindvriendelijk met leuke plaatjes en animaties. En de interface is simpel. Er zijn ook allemaal leuke schaakpuzzels, die je alleen of samen met andere kinderen kunt doen. Victor vond het toernooi leerzaam en goed georganiseerd. En schaken tegen iemand via een computerscherm is soms ook minder spannend dan achter een schaakbord.

Willem heeft zijn deelname aan het online toernooi als volgt samengevat: "Zondag 31 maart heb ik meegedaan aan een online toernooi van Chesskid. Het schaaktoernooi was erg leuk en ik wil er graag vaker aan mee doen. Als je je aanmeldde op Chesskid kwam je in het beginscherm en dan stond rechts in beeld dat toernooi. Toen heb ik daarop geklikt en drukte toen op join en moest wachten totdat het begon. Er waren 7 deelnemers en ik heb 3 partijen gespeeld, 2 gewonnen en 1 verloren. Het speeltempo was 15 minuten per persoon per partij. Het was heel leuk, maar ik vond het wel wat weinig partijen. 5 tot 10 partijen zou beter zijn. Het was raar dat 1 partij snel onderbroken werd terwijl het nog niet afgelopen was. Het toernooi duurde heel kort, ongeveer een half uur. Ik vond het verder wel goed geregeld."

Op de KNSB-site staan een verslag en de eindstanden. Ook kun je je hier aanmelden voor de volgende rondes, op 14 april, 19 mei en 23 juni.


Zukertort E1 op de valreep naar het NK

Op een zonnige zaterdagmiddag werd het jaarlijkse Teamkampioenschap E van de SGA gespeeld in ons eigen Go-Centre in Amstelveen, georganiseerd door Zukertort. 11 teams van 5 schaakclubs kwamen op het kampioenschap af. Het was een gezellige en sportieve middag.

Van Zukertort deden drie enthousiaste teams mee. Mingyue, Koen, Isa, Ritasri en Niek zaten in de Zukertort E3 en deden goede toernooiervaring op. Mingyue was op dreef en won 3 van haar 5 partijen op bord 1! De E3 eindigde op de gedeeld tiende plek.

De Zukertort E2 bestond uit Luka, Ruslan, Misha, Benjamin en Daksh. In de eerste ronde werd het knap 2-2 tegen de eigen Zukertort E1, en verderop won de E2 van de E3 en van Caissa E2. Het team eindigde daarmee op een mooie gedeeld zesde plek.

Bij de Zukertort E1 (Philippe, Karel, Sparsh en Koen) ging het spel op en neer. Zo werd in ronde 2 met 4-0 van VAS E2 gewonnen, maar gingen de twee rondes daarna helaas verloren. In de laatste ronde won de E1 ruim van de eigen E3, waardoor de E1 alsnog op de gedeeld vierde plaats eindigde. Geen medailles voor de E1, maar op de valreep wel een kwalificatieplek verdiend voor het Nederlands Kampioenschap voor E-teams in september in Rotterdam!

Op de SGA-site staat de eindstand. Almere E1 werd kampioen van de SGA.


Willem en Misha slaan toe op Chess League

Op zondag 24 maart vond de maandelijkse Chess League plaats in Amsterdam Oost. Er deed uiteraard weer een groepje Zukertorters mee, onder wie bekende namen als Ruslan, Sparsh (tweede plaats groep B) en Ömer (derde plaats groep B). De nog heel jonge Misha (5 jaar!) won knap groep E van het toernooi, door 5x te winnen en 1x remise te spelen in zeven rondes. De absolute topper van de dag was Zukertorter Willem, die verrassend de sterkste groep (groep A) won! En hoe: in de zeven rondes gaf hij slechts een half puntje weg. Een fantastische prestatie.

Op de toernooisite staan alle uitslagen en eindstanden.


Nog een NK-ganger: Philippe!

Mooi nieuws: Philippe heeft zich alsnog gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap voor E-tjes (tm 10 jaar), via een vrijplaats op basis van zijn rating. Dit NK is op 19 en 20 april (Paasweekend) in Waalwijk. Alvast veel succes Philippe!


Prijzen voor Tim en Willem op Grand Prix Chaturanga

Willem en Tim vielen gisteren bij de Grand Prix Chaturanga in de prijzen. Beide speelden in groep 2, waarin in totaal 5 Zukertorters meededen. Tim werd mooi derde. Willem behaalde een topprestatie door de groep te winnen met een perfecte score van 7 uit 7! En dat terwijl het pas een van de eerste toernooien was waaraan hij meedeed. Shrey tot slot werd zesde in de sterke groep 1.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en eindstanden.


Michiel de Ruyterschool oppermachtig tijdens voorronde scholentoernooi Amstelveen-Uithoorn

Zondag 10 maart vond het bassischolen schaakkampioenschap voor de regio Amstelveen/Uithoorn weer plaats in het clublokaal van Zukertort in het Go-centrum. Het aantal deelnemende scholen en teams fluctueert per jaar nog al en dit jaar was de spoeling met 10 teams aan de dunne kant. En met 4 teams was de Michiel de Ruyterschool ook nog eens hofleverancier van deze editie. Maar ondanks de iets lagere opkomst was de gezellige drukte er niet minder om en werd er weer leuk gestreden om de drie ereplaatsen die niet alleen een beker en medaille zouden opleveren, maar ook nog eens plaatsing voor de halve finales voor het basisscholen schaakkampioenschap van heel Amsterdam.

Eigenlijk vanaf het begin was het duidelijk dat er 1 team wel de grote favoriet was: het 1e team van de Michiel de Ruyterschool. Met 3 zeer ervaren spelers uit groep 8 (die bij Zukertort spelen) achter de borden, werd al snel duidelijk dat zij er met de hoofdprijs van door zouden gaan. De wedstrijden tegen de latere nummers 2 en 3 waren ogenschijnlijk nog best spannend, maar uiteindelijk gaf de routine toch duidelijk de doorslag. Alle 7 wedstrijden werden niet alleen gewonnen, de eerste drie borden wisten ook nog eens individueel al hun 7 partijen te winnen.

Achter nummer 1 bleef het lange tijd spannend. Het 2e en 3e team van de Michiel de Ruyter waren nog lang in de slag met de Roelof Venemaschool, De Kwikstaart en de gelegenheidscombinatie Mio Mondo/Kingschool, maar moesten in de laatste 2 ronden net het hoofd buigen voor de tegenstand. Misschien wel zo leuk uiteindelijk dat de regio Amstelveen/Uithoorn door 3 verschillende scholen vertegenwoordigd wordt in de halve finales.

We wensen deze teams veel succes op 31 maart a.s. in het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Met name de Michiel de Ruyter moet het zeker tot een finaleplaats kunnen schoppen of misschien nog wel meer. De eindstand was als volgt: (mp; bp)

  1. Michiel de Ruyter 1 (14; 25)
  2. De Kwikstaart (10; 18,5)
  3. Roelof Venema 1 (10; 17,5)
  4. Michiel de Ruyter 2 (9; 18)
  5. Michiel de Ruyter 3 (9; 14,5)
  6. Mio Mondo / King (7; 14)
  7. Michiel de Ruyter 4 (5; 11)
  8. Rembrandtschool (4; 10)
  9. Roelof Venema 2 (2; 8,5)
  10. Het Duet (0; 3)


C3, C4 en C6 doen goede zaken in de externe competitie

Op 4 maart speelden al onze teams uit, op drie verschillende locaties. De Zukertort C3 en C4 zijn goed op dreef in de Eerste klasse. De C3 won 2x van Caissa C3 en de C4 2x ruim van Almere C4! De teams hebben hiermee hun koppositie versterkt in de deze klasse. Ook de C6 had (weer) een goede avond: ze hebben 3 matchpunten binnengehaald tegen Caissa C5, met onder andere twee keer winst door invaller Misha. Koploper VAS C3 in de Tweede klasse was een maatje te groot voor onze C5. Maar de C5 nam toch nog een van de drie matchpunten mee naar huis. In de Hoofdklasse konden de C2 (tegen Almere C1) en de C1 (tegen VAS C2) niet stunten. Daar is het gat met deze topteams groot. Alleen Pieter (C2) haalde een punt en Rens (C1) een halfje.

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


16 Zukertorters op het PK-D, 2 NK-gangers

Liefst 16 Zukertorters deden op 2 en 3 maart in Amsterdam mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA tm 12 jaar (PK-D). Op PK-D werden 9 rondes gespeeld over twee dagen verspreid, tegen D-tjes van andere clubs uit de SGA. Shrey en Rens eindigden als gedeeld vierde en hebben zich, na een spannende barrage (er waren twee plaatsen voor drie gegadigden), geplaatst voor het NK. Het NK is in het Hemelvaartweekend in Rijswijk). Ook door vele anderen zijn er mooie individuele successen geboekt: Willem zat op min of meer zijn eerste echte toernooi met 5 1/2 punt heel dicht tegen de top aan, en onder andere ook Philippe (5 punten) en Karel (4,5 punt) eindigden knap bij de bovenste helft! Gefeliciteerd met de mooie prestaties.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en een kort verslag.


Zukertorters op de Grand Prix Indische Buurt

Felicitaties voor de Zukertorters die op 24 februari meededen aan de Grand Prix Indische Buurt in Amsterdam. Dat waren er weer een hoop (8!). Een aantal Zukertortes ging met bekers naar huis: Sparsh (1ste) en Kavin (2de) voerden de sterke C-groep aan en Misha was de beste van Groep G. Ook Ömer, Timofey, Luca, Vladyslav en Denis Mulyar gaven goed partij, maar vielen net buiten de prijzen in hun groep.


Vierde ronde externe competitie

Het was een enerverende schaakavond op 8 februari doordat alle zes de Zukertortteams gelijktijdig thuis speelden voor de externe SGA-competitie, dus tegen zes teams van andere schaakclubs. In totaal werd er dus op 24 borden tegelijk geschaakt! Veel rode shirtjes waren er in de zaal te zien. Het liep allemaal gesmeerd, het schaakplezier droop er vanaf en er werden mooie successen behaald. Zo won de Zukertort C6 twee keer met 3-1 van Caissa C4. De Zukertort C5 won een keer en verloor een keer van de Amsterdam West C2, beide in de Tweede klasse.

In de Eerste klasse speelde de C4 gelijk tegen Chaturanga C1 (beide twee matchpunten) en de C3 behaalde drie van de vier matchpunten tegen Caissa C2. Na de vierde ronde staan de C3 en C4 eerste en tweede in de tussenstand in de Eerste klasse. Een mooie prestatie! In de Hoofdklasse zit een aantal zeer sterke tegenstanders. De C2 moest bijvoorbeeld tegen de C2 van Almere. Een 2-2 uitslag was daarom een uitstekende uitslag. Pieter en invaller Ellen Fay haalden de punten binnen. De C1 schaakte tegen het op ratingpunten veel sterkere VAS C1. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk werd met 1 1/2 - 2 1/2 verloren. Ook hier een verdienstelijke invalbeurt: Olaf won zijn partij op bord 4!

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


Zukertorters op het PK-E

Vijf jonge Zukertorters deden op zondag 3 februari mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA (de schaakbond van de regio Amsterdam) in de E-categorie (kinderen tot en met 10 jaar). Ruslan, Mykhailo, Sparsh, Karel en Philippe streden mee om de titel. Een PK is een beetje anders dan een Grand Prixtoernooi of een Chess League. Je speelt met z'n allen in een grote poule, in plaats van afzonderlijke poules per niveau. De winnaars spelen telkens elkaar en de verliezers ook, waardoor je na een tijdje toch tegen kinderen van ongeveer hetzelfde niveau schaakt. Het was een spannend toernooi, met zeven partijen achter elkaar, verspreid over de hele dag. De vijf Zukertorters lieten van zich horen, met prima scores. Sparsh kwam op 3,5 punt, Karel zelfs op 4. Philippe stond tot de laatste ronde gedeeld eerste, met 5 uit 6 punten. Helaas verloor hij de laatste ronde, waardoor hij net buiten de top 3 viel. Jammer, maar wel een prestatie om trots op te zijn! Op de SGA-website staan een verslag en een link naar de eindstand.


Toernooigangers en prijswinnaars

In de afgelopen weken deden heel wat Zukertorters mee aan schaaktoernooien. Heel goed, want het is heel leerzaam om tegen schakers van andere clubs te schaken. Denis, Sparsh en Mykhailo wonnen op 19 januari zelfs een eerste prijs in hun poule bij de Grand Prix Philidor in Leiden. Denis en Mykhailo haalden daarbij een knappe 100% score. Ook Kavin en Vladyslav waren van de partij in Leiden. Sparsh en Kavin stonden de dag erna, met onder andere Ömer, Timofey en Arjun, ook alweer op de maandelijkse Chess League in Amsterdam-Oost! Intussen was Karel in Santpoort aan het schaken bij de Grand Prix van Santpoort. Goed bezig allemaal.

Shrey en Abhishek deden in januari beide mee aan een Weekendvierkamp tijdens het grote Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. Een paar weken lang is Wijk aan Zee het Schaakmekka van Nederland. Wat is er nu leuker dan zelf schaken, tegen volwassenen, en na afloop bij de wereldtoppers gaan kijken hoe die het er vanaf brengen? Shrey won zijn Vierkamp, met een score van 2 uit 3.

Ook Rens schaakte in Wijk aan Zee. Hij deed mee aan een Tienkamp, waarin je in tien dagen 9 partijen speelt met een hele lange bedenktijd. Rens werd tweede in zijn groep, met een mooie score van 6 1/2 uit 9 partijen. In Wijk aan Zee win je geen bekers, maar wel een stapeltje schaakboeken als prijs. Goed oefenmateriaal!


Prijsuitreiking najaarscompetitie Zukertort

Op vrijdag 18 januari was er de feestelijke de prijsuitreiking van de interne najaarscompetitie van Zukertort, zowel voor de middag- als avondgroepen. In de middag waren bij Stap 1 Laurens, Misha en Benjamin de nummers 1 tot en met 3. Bij Stap 1+ waren dat respectievelijk Willem, Ju-Soon en Kyillian (zie foto). Gefeliciteerd met jullie bekers!

Bij de avondgroepen hadden we ook een hele rij prijswinnaars. Bij Stap 1 waren Ruslan, Neha en Isa de nummers 1, 2 en 3. Bij de combinatiegroep Stap 1+/Stap 2 waren dat Karel, Solene en Kiran. Bij de groep Stap 2+/Stap 3 eindigden Philipe, Ömer en Ellen Fay bovenaan (zie foto). Tot slot eindigden bij de groep met de meest ervaren schakers (Vanaf Stap3+) Rens, Sem en Bryan in de top 3.

Er waren bij de prijsuitreiking van het najaar 2018 twee schaakpuzzels om op te lossen. Die waren best moeilijk! Er werd dan ook driftig gepuzzeld, vaak in goede samenwerking met andere kinderen of ouders. Voor de leden van de vrijdagmiddag afdeling waren ze eigenlijk te moeilijk. Bij de vrijdagavond afdeling waren wel veel goede oplossingen.

Opdracht: zwart geeft mat in vier. Oplossing: 1. … Lc3 2. Bxc3 Kc2 3. c4 Kc1 4. c5 Pc2# Onder de goede oplossers van deze puzzel werd een prijs verloot. Niek won deze!

Opdracht: wit wint, geef de eerste zes zetten. Oplossing: 1. Lh6+ Kg8 2. g7 Kf7 3. g8D+! Kxg8 4. Ke6 Kh8 5. Kf7 e5 (of e6) 6. Lg7# Van de goede oplossers van deze puzzel won Philippe een prijs door loting. Er waren zes slimmeriken die beide puzzels goed hadden! Barend en Jeroen vielen in de prijzen.


Sparsh valt in de prijzen

Toernooitijger Sparsh heeft zijn kerstvakantie goed benut, door maar liefst aan twee schaaktoernooien mee te doen. En hoe! Hij viel twee keer in de prijzen. Op 22 december won Sparsh een derde prijs op het Klim-op Jeugdschaaktoernooi. En 5 dagen later, op 27 december, zelfs een eerste prijs, bij het Open Capelle Jeugd Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond. Goed bezig! Gefeliciteerd Sparsh.


Gezellige afsluiting van schaakjaar 2018

Op vrijdag 21 december was de laatste clubavond voor de kerstvakantie: een gezellig avondje doorgeef- en opdrachtschaak. Ook deze keer werden bij opdrachtschaak weer heel wat partijen onverwacht gewonnen door koningen die naar bepaalde velden op het bod moesten lopen, spelers die moesten zorgen dat ze op 16 punten achterstand kwamen of doordat specifieke stukken door een pion moesten worden geslagen. Niet altijd makkelijk, maar wel leuk!

Zukertort ligt nu twee weken stil. Op vrijdag 11 januari 2019 is weer de eerste Zukertortclubavond. Plezierige feestdagen en tot in het nieuwe jaar!


Course chess trainer 1 at the EGCC

On Friday November 30th a course chess trainer 1 started at the EGCC. The aim is to learn how to become a trainer according to the step method for a youth chess club. The course is in English to facilitate our english speaking members to also follow such a course. Out of thirteen participants four are from Zukertort. Pavel Mulyar and Harpreet Bhatia are parents of novel youth members of our afternoon department. Hanneke Elgersma and Saurabh Adavatkar are not only parents of youth members but also play internal competition with the adults. The Zukertort board hopes that all participants enjoy learning the basics of the step method and wish all good luck with the exam in April 2019.


Arjun en Ömer in de prijzen bij Chess League

Arjun won op 25 november zijn groep (groep E) bij de Chess League in Amsterdam Oost. Daar hoorde natuurlijk een mooie beker bij! Er waren meer Zukertorters vandaag actief op het toernooi. Omer werd knap tweede in de sterke A-groep. Gefeliciteerd Omer en Arjun!


Goede tweede ronde externe competitie

De tweede ronde van de externe competitie, vorige week, zit er op. De competitieweek begon al goed doordat de Zukertort C5 op maandag liefst drie van de vier wedstrijdpunten behaalde, uit in Almere. Op vrijdag speelden vijf van de zes Zukertortteams een thuiswedstrijd. Het was dus een drukke boel in de speelzaal, met in totaal 10 schaakteams en meer dan 40 schakers. De C6 won na een reeks spannende een wedstrijdpunt tegen Amsterdam West C2. De Zukertort C4 haalde knap drie wedstrijdpunten binnen tegen Caissa C3. Onze C3 verloor de eerste partij tegen Amsterdam West C1, maar revancheerde zich door de tweede partij te winnen. In de Hoofdklasse tot slot had de Zukertort C2 een zware avond tegen het sterke VAS C2. Helaas verloren de heren, maar ze gaven zich niet zomaar gewonnen. De Zukertort C1 boekte een ruime overwinning op Caissa C1.


GP Zukertort op 18 november 2018 weer zeer geslaagd

Net als vorig jaar was het Brainwave evenement in het Keizer Karel College in Amstelveen helemaal georganiseerd rondom schaken. Het NK Rapid voor mannen (winnaar Ivan Sokolov) en dames (winnares Anne Haast), het senioren Rapid toernooi, een NL kwalificatietoernooi voor de ABC jeugd en natuurlijk de Grand Prix Zukertort voor de jeugd van Amsterdam en omstreken.


Het is altijd even spannend hoeveel jeugd er op het toernooi afkomt, maar met wat extra promotie in de laatste week voorafgaande aan de GP liep de teller weer mooi richting 80 deelnemers. Veel bekende gezichten maar ook nieuwe aanwas van vooral Zukertort, VAS, Almere en Caissa.


In 10 groepen werd gestreden om de punten. Mooie partijen, verrassende combinaties, onreglementaire zetten, pat, een traan en een lach. De speelzaal ligt midden in de hal van het KKC dus beetje rommelig en rumoerig blijft het altijd, maar toch binnen de perken.


Even na vijven konden alle bekers worden uitgereikt aan de nummers 1 t/m 3 van elke poule.


Volgend toernooi in de GP cyclus is op 6 januari bij Caissa.


In memoriam Bas de Melker 1960-2018 - sgaschaken.nl

In memoriam Bas de Melker 1960-2018. Op vrijdag 16 november 2018 is Bas de Melker overleden. Bas was binnen de schaakwereld een unieke gangmaker.

www.sgaschaken.nl


Scholierentoernooi 2018!

Als onderdeel van de schaakweek Amstelveen werd woensdag 14 november alweer de 4e editie van het basisscholierentoernooi gespeeld. Dit is een laagdrempelig toernooi waar ook beginnende schakers die nog niet op een club spelen goed aan mee kunnen doen. Maar liefst 43 scholieren speelden zeven ronden in een A-groep van oudere leerlingen en een B-groep van jongere leerlingen. Op het schaakbord gebeurde er weer van alles . Soms kon je heel veel stukken meer geslagen hebben en toch plotseling mat staan. Ook waren er vier herdersmatjes. Philippe Krylov stond voor het begin van de laatste ronde weliswaar bovenaan de ranglijst maar dreigde toen te verliezen omdat zijn tegenstander een pion ging laten promoveren. Maar hij ontsnapte door pat!


Na 7 ronden kon de eindstand worden opgemaakt. Willem van der Weij won met 6 punten de A-groep. Erik Soellner, Timofey Reijnen, Ju-Sung Yoon en Kavin Shah deelden de tweede plaats met 5 punten. Philippe Krylov (oef!) en Konrad Rudolph hadden beide 6 punten in de B-groep. Philippe was de uiteindelijke winnaar 'op weerstandspunten'. Ze werden op de voet gevolgd door Karel Bhirawa en Simon Rudolph met beide 5,5 punten. De 7 deelnemers van de Michiel de Ruyter school wonnen de prijs voor de school met de meeste aantal deelnemers. De Willem Alexander school had met 4,5 punten de hoogste gemiddelde score.

De kop is eraf: de externe competitie is begonnen!

Op vrijdag 2 november was de eerste ronde van de externe SGA-competitie. Teams van 4 nemen het daarbij op tegen teams van andere schaakclubs uit de regio. Zukertort heeft dit jaar een recordaantal van 6 teams, met in totaal bijna 30 schakers. Er doen kinderen van de avond- en van de middaggroepen mee. De eerste ronde voelde nog niet zo 'extern', want de Zukertortteams moesten eerst tegen elkaar schaken (wel in de clubshirts natuurlijk!). Het voordeel daarvan was dat alle nieuwe schakers (en de teamleiders!) in de competitie even goed konden wennen, bijvoorbeeld met het spelen met een klok. De Zukertort C5 en C6 spelen dit jaar in de Tweede klasse. In de eerste ronde speelden zij twee partijen tegen elkaar. De eerste partij was heel spannend en eindigde in 2-2. In de tweede ronde stelde de C5 orde op zaken: 4-0. Ju-Sung was de enige speler die twee keer won.

De Zukertort C3 en C4 spelen in de Eerste klasse en moesten deze avond tegen elkaar. Ook hier was het spannend. In de eerste partij waren drie partijen snel klaar: 1 1/2 - 1 1/2. Het hing dus van de laatste partij af, tussen Erik en Timofey. Die maakten er een mooie lange partij van, waarin het heen en weer ging. Timofey trok aan het langste eind en de C4 won. De C3 was wakker geschud, en hoe: in de tweede ronde won de C3 met 4-0! In de Hoofdklasse tot slot spelen de Zukertort C1 en C2, een partij per avond. De C1 won de onderlinge ontmoeting met 4-0. De Hoofdklasse heeft een aantal sterke teams van Almere en VAS. Die gaan de C1 en C2 de komende maanden nog tegenkomen. De volgende ronde is eind november. Alle uitslagen en het speelschema staan op de SGA-website


Zukertorters op het Eijgenbroodtoernooi

Eind oktober deden drie schakers van de Zukertortjeugd mee aan het serieuze Eijgenbroodtoernooi in Amsterdam-Zuid. Het is een weekendtoernooi voor volwassenen, maar er mogen ook jeugdspelers meedoen. Het wordt georganiseerd door Caissa, en er waren bijna 120 deelnemers. Het toernooi is een goede oefening in het spelen van lange partijen, want de bedenktijd is met 1u:30m en 15 seconden erbij per zet bijna oneindig. Shrey, Abhishek en Rens gingen de uitdaging aan en maakten inderdaad goed gebruik van hun bedenktijd. Ze speelden mooi lange partijen. De tegenstand was, zoals te verwachten, sterk, maar alledrie wonnen ze punten. Rens ging na afloop naar huis met 2 1/2 uit 6, Abhishek met 2 en Shrey met 1 1/2 uit 6. Goed gedaan jongens!


Grand Prix Almere

Op 14 oktober was het jaarlijkse Grand Prixtoernooi in Almere. Er was een mooie club Zukertorters aanwezig: Shrey, Sparsh, Omer, Vladyslav, Karel, Ruslan en Shanay deden mee, in verschillende groepen. Omer en Karel vielen in de prijzen: Omer werd mooi tweede in groep 3, Karel derde in groep 5, net boven Ruslan. Gefeliciteerd!


Grand Prix Zukertort, PK-C en Kwalificatietoernooi NJK op 17 en 18 november in Amstelveen

In het weekend van 17 en 18 november vinden in het Keizer Karel College in Amstelveen gelijktijdig drie jeugdtoernooien plaats: (1) De Grand Prix Zukertort, (2) Het Kwalificatietoernooi voor het Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes en (3) Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA. Kijk dus goed waaraan je wilt meedoen en schrijf je snel in! De toernooien maken onderdeel uit van de jaarlijkse Amstelveense Schaakweek. Op zondag 18 november zijn op dezelfde locatie ook het sterk bezette CNE NK Rapid en het Brainwave Rapidtoernooi. Dat belooft dus een bijzondere schaakhappening te worden!

Grand Prix Zukertort

Op zondagmiddag 18 november is het jaarlijkse Grand Prixtoernooi van Zukertort. Alle jeugdschakers geboren in of na 1998 mogen meedoen. Deelnemers worden op speelsterkte ingedeeld in 8-kampen. Je speelt dus 7 partijen. Bedenktijd is 15 minuten p.p.p.p. Op de toernooisite staat alle praktische informatie en hoe je je kunt inschrijven.

Kwalificatietoernooi Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes

Via vier bovenregionale kwalificatietoernooien kunnen jeugdspelers zich plaatsen voor het NJK ABC van zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei 2019 in Assen. Het plaatsingstoernooi in Amstelveen, op zaterdag 17 en zondag 18 november 2018, is het tweede kwalificatietoernooi van het seizoen. Je kunt je kwalificeren voor NK-plaatsen in de leeftijdscategorie n A (Algemeen en Meisjes), B (Algemeen en Meisjes) en C (Meisjes). Jeugdschakers uit het hele land doen mee aan dit sterk bezette toernooi. Voor meer informatie: zie de toernooisite.

Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA

De SGA organiseert het Persoonlijk Jeugdkampioenschap (PK) in de C-Categorie. Dit toernooi is voor kinderen geboren in 2005 of later en die lid zijn van een schaakclub van de SGA. De winnaar mag zich SGA-kampioen t/m 14 jaar 2018-2019 noemen en kwalificeert zich voor het Nederlands Kampioenschap C (categorie Algemeen) volgend jaar in Assen. Het PK-C vindt gelijktijdig plaats met het kwalificatietoernooi voor het NJK op 17 en 18 november (7 ronden Zwitsers). Voor meer informatie: zie de SGA-website.


Goede start Zukertort D1 in de Jeugdclubcompetitie

De Zukertort D1 had op 29 september een goede eerste dag van de landelijke KNSB-jeugdclubcompetitie in Den Bosch. Maurijn, Sem, Rens en invaller Shrey speelden tegen drie andere teams. In de eerste ronde hadden ze pech: ze waren ingedeeld tegen het sterkste team, namelijk Almere D1. Die ging, niet onverwacht, verloren, al was dat niet zonder slag of stoot. De tweede (tegen Klim-Op) en derde (Arnhemse Schaakacademie) ronde van de dag won Zukertort D1 wel. Een mooie uitgangspositie voor de tweede dag! Die is in november.


Shrey wint beker op Grand Prix VAS

Op het Grand Prixtoernooi van VAS, op zondag 16 september, was een flinke delegatie Zukertorters aanwezig. Ze speelden in allemaal verschillende groepen, ieder op zijn eigen schaakniveau. De schakers waren ingedeeld in achtkampen, dus ze speelden op n middag 7 partijen. Een welverdiende beker was er voor Shrey. Hij werd derde in de sterke groep 3, met 5 punten uit 7 partijen. Gefeliciteerd! Op de website van de SGA staan de volledige uitslagen.


MET FAMILIE TOERNOOI START DE JEUGD HET NIEUWE SEIZOEN

(english below)

Vorig jaar startten we ook met dit event. Toen waren er 18 teams van 2 spelers. Dit jaar hadden zich maar liefst 24 teams aangemeld. Door de uitstekende voorbereiding van de indeler en hulpkrachten was het record aantal deelnemers op geen enkel moment een probleem.

De kinderen speelden samen met vriendjes, moeders, vaders, opa's, oma's en broers. Hierdoor werd van een aantal leden duidelijk waar hun talent vandaan komt. Appels vallen toch vaak dichtbij de boom, zullen we maar zeggen.

Er werden 4 ronden gespeeld. Tijdens elke ronde van 15 minuten waren de meeste partijen op tijd klaar en moesten enkele worden gearbitreerd. Dit gaf weinig discussie. Het ging er de hele avond erg sportief toe. Dat betekent niet dat er cadeautjes werden uitgedeeld. Er waren fraaie clashes en mooie matcombinaties te bewonderen, niet alleen bij de kinderen maar zeker ook bij hun teamgenoten.

Toen na de 4de ronde de kruitdampen waren opgetrokken en de stand was opgemaakt bleek dat alle teams hadden weten te scoren. De 3 winnende teams werden op de voet gevolgd door diverse andere teams en de laatste ronde was erg spannend geweest. Op de 3de plaats met 6 punten eindigden Kyllian Warella en zijn vader Igor. Knap, want Kyllian is pas een paar maanden lid. De 2de prijs werd gewonnen door Sem de Boer met zijn broer Tijn, ook met 6 punten maar met meer weerstandspunten. Tijn speelde tot een paar jaar geleden in Ouderkerk bij AdA'04 en was het nog zeker niet verleerd, liet hij zien!

Het toernooi werd gewonnen door Maurijn van Dam met zijn vader Machiel. Zij stonden slechts 1 puntje af en waren met 7 punten dus de terechte winnaars. Proficiat!

Last year the season was also started by this event. Last year 18 teams participated, but this year as many as 24 teams subscribed to the event. Thanks to a solid preparation and enough helping people this record amount of participants did not lead to any issues.

The kids teamed together with friends, (grand)mothers, (grand)fathers and brothers. It became quite clear how some of our members inherited their talent.

In the 4 rounds of 15 minutes most games finished. Only a few unfinished games were subject to a referee-decision. This didn't lead to much discussion. Everybody played fair. Which doesn't mean players didn't fight for results. Many tough clashes, brilliant combinations and checkmates showed up all the time.

At the end of the tournament results were counted, and it appeared all teams managed to score points. The 3 winning teams remained only few points ahead on many other teams so competition had been tough. 3rd price was won by Kyllian Warella and his dad Igor who scored 6 points. Well done, Kyllian became member only a few months ago. 2nd price was clinched by Sem de Boer together with his brother Tijn. Tijn played in AdA'04 until a couple of years ago and proved still good shape.Sem and Tijn also scored 6 points with higher resistance.

The tournament was won by Maurijn van Dam and his dad Machiel. They scored 7 points so truly deserved this price. Congratulations!


Zomerreces

Zukertort is nu met zomerreces. Het jeugdschaken begint weer op vrijdag 31 augustus. Dan is er weer het traditionele ouder-kind toernooi tussen teams van een ouder en een kind. De week erna, vanaf 7 september, start weer de reguliere interne competitie en training. Zie de kalender voor meer informatie. De jeugdcommissie wenst iedereen een fijne zomer met hopelijk ook wat schaaksuccessen.


Laatste clubavond van het schaakseizoen

Op 6 juli was de laatste clubavond van het schaakseizoen. Het was een bijzondere avond, want voor het eerste hadden we de avondgroepen en de nieuwe middaggroep bij elkaar. Wat een grote schaakclub zijn we! We hebben nu meer dan 100 leden. Eerst werd de laatste ronde van de interne competitie gespeeld. Daarna was er een overzicht met veel foto's van alle hoogtepunten van het afgelopen toernooiseizoen, en dat zijn er heel wat. Indrukwekkend om die allemaal nog eens achter elkaar te zien. Hoogtepunt van de avond was natuurlijk de prijsuitreiking van de interne comeptitie die dit voorjaar is gespeeld.Traditiegetrouw ging iedereen met een prijsje naar huis. Bekers waren er voor de nummers 1, 2 en 3 per stappengroep. Gefeliciteerd met de mooie prestaties!

In de interne competitie van stap 4 gingen de eerste drie prijzen naar respectievelijk Rens, Abhishek en Maurijn

Bij stap 3 won Sem de competitie, gevolgd door Shrey en Ben

In de interne competitie van stap 2 stelde Jamie de winst in de laatste competitieronde veilig. Ellen Fay werd tweede, en Omer derde.

Kiran, Karel en Vladislav eindigden in de top 3 van de interne competitie voor stap 1

En tot slot voor het eerst een prijsuitreiking voor de nieuwe middaggroepen. Daar werd gespeeld in twee groepen. In de A-groep (beginners) gingen de bekers naar Benjamin, Ritasri en Daksh. In de B-groep (gevorderden) waren Willem, Jusung en Kylian de nummers 1, 2 en 3.


Pim en Evert Jan in het zonnetje

Twee van onze vrijwilligers stonden tijdens de laatste clubavond voor de zomer in het zonnetje: Pim, de drijvende kracht achter de interne competitie van onze club, zal na de vakantie nog maar af en toe aanwezig zijn. En Evert Jan gaat naar een andere schaakclub, een stuk dichter bij zijn huis. Hij heeft jarenlang de Zukertortjeugd getraind en was ook lange tijd onze webmaster. Dank voor jullie inzet!


Simultaan Loek van Wely tijdens Schakers van Formaat

Zaterdag 9 juni deden vier Zukertortteams van ieder drie personen mee met de Schakers van Formaat simultaan tegen Nederlands kampioen Loek van Wely. Het team van Dinabandhu, Kavin en Ellen Fay speelde remise dankzij een tactisch remise aanbod van Ellen Fay. Ze kreeg daarom het boek 'Simon de schaker' dat door Loek is gesigneerd.


Triangel 19-de op het NK voor basisschoolteams

Eerder berichtten we al op onze website dat vier Zukertorters zich met hun school de Triangel hadden gekwalificeerd voor het Nederlands kampioenschap voor basisschoolteams in Gouda. Dit NK vond begin juni plaats en Olaf, Maurijn, Ben en Bryan waren er klaar voor. In totaal speelden ze liefst elf partijen verspreid over 2 zaterdagen. Het was een leuk toernooi, met onder andere een simultaan door Anish Giri en een groot luchtkasteel buiten. De vier heren van de Triangel boekten met een 19-de plaats een mooi resultaat (12 wedstrijdpunten). Bryan was topscorer op bord 4 met 8 uit 11.


Zukertort E1 in actie op NK E-teams

Onze Zukertort E1 kwam op zaterdag 26 mei in actie op het Nederlands Kampioenschap voor E-teams in Naaldwijk! In totaal deden 40 teams mee, met in totaal meer dan 160 jonge schakers uit het hele land. Een hele happening dus. Shrey, Sol ne, Koen en Richie speelden in totaal 7 partijen. Het niveau van het toernooi was hoog. De Zukertort E1 moest even op gang komen en verloor de eerste drie rondes. Daarna kwamen de Zukertorters op stoom, waardoor ze uiteindelijk met 5 wedstrijdpunten en een prima 27-ste plek naar huis gingen. Shrey, de kopman van het team, was de topscorer met een mooie 4 1/2 uit 7.


Philippe wint eerste prijs in Aalsmeer

Philippe heeft op 19 mei in Aalsmeer een eerste prijs gewonnen bij de Grand Prix AAS, door groep 7 te winnen met 6 uit 7. Gefeliciteerd Philippe. Zo te zien was hij er heel blij mee! En terecht.


C1 en C2 op het podium bij de externe competitie

De externe competitie van de SGA voor dit seizoen zit er weer op. Zukertort had dit jaar vijf teams in de competitie, in drie verschillende klassen. Alle teams hebben mooie en spannende wedstrijden gespeeld en veel ervaring opgedaan. Twee Zukertortteams eindigden op het podium. De C1 werd, na een bloedspannende slotavond in ons eigen EGCC, mooi derde in de Eerste klasse, door 2-2 te spelen tegen VAS C3. Shrey en Rens wonnen hun partijen en een half puntje erbij, bij Sem of Abhishek, zou genoeg zijn geweest bij de tweede plek. Dat lukte, nadat de laatste partij pas na twee uur klaar was, helaas net niet.

In de Tweede klasse sprong de Zukertort C2 (foto) op de slotavond naar de derde plek, door te winnen van Almere C5. Een mooie prestatie van de heren! Onze C3 moest aantreden tegen de koploper, en uiteindelijke winnaar, van de Tweede klasse Caissa C2. De C3 wist nog een matchpunt van de koploper af te snoepen en eindige als zesde in de eindstand.

In de Derde klasse vond de slotavond voor onze C4 en C5 plaats in Almere. De slotavond had wat last van teams die te laat of incompleet waren, vanwege diverse ongelukken op de weg. De Zukertort C4 verloor twee keer met 3-1 van VAS C4. Zeker geen schande, want VAS C4 werd, met een half bordpuntje voorsprong op nummer 2 kampioen van de Derde klasse. De C5 eindigde in deze klasse nipt onderaan. We hopen dat iedereen volgend jaar weer meedoet met de externe competitie!

Zukertorters op de NJK's

Verschilllende Zukertorters deden in de afgelopen periode mee aan de Nederlandse jeugdkampioenschappen in hun leeftijdscategorie. In het Paasweekend speelde Shrey mee op het tweedaagse NK-E. Hij eindigde met een, gelet op zijn rating, prima score van 3 uit 9. In het Hemelvaartweekend namen Abhishek en Rens deel aan het NK-D. Een leuk en gezellig driedaags toernooi, dat al 28 jaar in Rijswijk plaatsvindt. Enigszins bevangen door de spanning hadden de heren een slechte start van het NK. De punten kwamen pas op de tweede en derde dag, waardoor het gelukkig toch nog redelijk goed kwam. Abhishek eindigde met 3 1/2 punt en Rens met 4 uit 9. Helemaal tevreden gingen de heren echter niet naar huis.

Op het NK-C, eind april in Assen, wist Onno (foto) op een mooie derde plaats te eindigen (6 1/2 uit 9). Onno is een C-tje, maar speelt bij Zukertort bij de senioren mee. Daniel, die traint bij Almere maar ook bij de senioren van Zukertort schaakt, werd in dezelfde categorie zelfs tweede (7 1/2 uit 9). Hij wist zich daarmee te plaatsen voor het EK in Riga in augustus van dit jaar. Van harte gefeliciteerd!


Tim wint eerste prijs op Grand Prix Amsterdam-West

Op zondag 22 april won Tim de eerste prijs in groep F van de Grand Prix Amsterdam-West. Hij behaalde zelfs 6 1/2 van de 7 punten. Goed gedaan. Gefeliciteerd Tim! Ook Kavin, Shrey en Omer waren van de partij bij het Bilderdijkpark. Shrey haalde een mooie derde plaats in de sterke groep B. Omer werd vierde in groep C en Kavin vierde in groep D. Een verslag en de einduitslag staan op de SGA-site.


Triangel naar NK Schoolteams

Het eerste schoolteam van de Triangel, met daarin de Zukertorters Ben, Bryan, Olaf en Maurijn, heeft zich op 21 april geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap, op 2 en 9 juni in Gouda. Gefeliciteerd! Daarvoor moesten eerst een hoop partijen geschaakt worden. Op 11 maart was eerst de Amstelveense voorronde. Hiervan hebben we eerder verslag gedaan op onze website. Twee teams van de Triangel en twee van de Michiel de Ruyterschool plaatsten zich toen voor de regionale halve finales op 15 april in het Ignatius Gymnasium in Amsterdam. In die halve finale speelden 36 schoolteams tegen elkaar, met als inzet 8 plekken voor de regionale finaleronde. De Triangel 1 werd vierde, onder andere door in de laatste, spannende ronde de Michiel de Ruyter 1 te verslaan (met Zukertorters Han, Erik en Rens). In de Amstelveense voorronde had de Michiel de Ruyter nog gewonnen, nu ging de winst naar de Triangel. De Michiel de Ruyter viel daardoor net buiten de top 8. Een grote verrassing was de zevende plek voor het tweede team van de Triangel, met daarin opnieuw drie Zukertorters: Ellen Fay, Jamie en Quinten. Beide Triangels gingen dus naar de finale op 21 april!

In de finale streden, terwijl buiten de temperatuur hoog opliep, acht scholen om zes NK-plekken. De Triangel 1 stak nog steeds in goede vorm en werd (opnieuw) vierde. De heren kunnen zich dus gaan voorbereiden op het NK. De Triangel 2 deed het goed, maar werd helaas net zevende. Een speciale beker was er voor Ellen Fay. Zij werd uitgeroepen tot beste bord-3-speler. En terecht, want in de finale speelde ze 6 uit 7. Een topprestatie!


Goede ronde Zukertortteams in de externe competitie

Op 12 en 13 april speelden alle vijf de Zukertortteams hun partijen in de externe competitie van de SGA, en er werden mooie resultaten bereikt. Zo won Zukertort C4 verrassend van koploper Caissa C4 in de Derde klasse (3-1 en 2-2), dat daardoor nog niet zeker is van het kampioenschap. Ellen Fay en Jamie wonnen beide twee keer fraai. Onze C5 speelde in de Derde klasse twee keer 2-2 uit bij Oosten-Toren in Diemen. Ook de matchpunten werden dus gedeeld. Hier waren Kavin en Oney goed op dreef.

In de Tweede klasse won Zukertort C2 op de valreep (2-2 en 2 1/2 - 1 1/2) van Chaturanga C1. In de tweede ronde van de avond kwam Pieter tot een knappe en essenti le remise. Halverwege de partij stond hij in materiaal behoorlijk achter. Door slim manoeuvreren en afruilen ontstond een eindspel waarin Pieter's tegenstander nog een loper en paard over had. Het is erg lastig om daarmee mat te zetten. Het werd dus een remise. De C2 houdt hierdoor nog uitzicht op de derde plaats. In dezelfde klasse deelde de C3 de matchpunten met Amsterdam-West C2. Bryan was hier goed voor twee keer winst. Ook de Zukertort C1 was op bezoek bij Amsterdam-West. Tegen de C1 van Amsterdam-West werd het met twee keer winst en een remise een nipte overwinning voor Zukertort C1, dat daardoor naar de tweede plek in de tussenstand van de Eerste klasse steeg.

Foto boven: Zukertort C2 had Chaturanga op bezoek. Foto onder: Zukertort C1 uit bij Amsterdam-West.


Snelschaaktoernooi Zukertortjeugd

Op (Goede) vrijdag 30 maart was het jaarlijkse snelschaaktoernooi voor de Zukertortjeugd, met 31 deelnemers! Het was een erg gezellige en spannende avond, met veel lol. Schaken met 5 minuten op de klok is heel wat anders dan de schakers normaal gewend zijn. De secondes tikken weg en een foutje is zo gemaakt. De meer ervaren Zukertorters wonnen dus zeker niet altijd van de minder ervaren schakers. Aan de andere kant: 5 minuten is ook weer langer dan je denkt. Heel wat partijen eindigden met voor beide spelers nog 2 of 3 minuten op de klok. En sommigen namen nog de tijd om tijdens de partij naar het toilet te gaan! Ook dat kan met snelschaak.

Iedereen speelde zes partijen in twee vierkampen van drie partijen elk. Toen de stofwolken waren opgetrokken hadden we 7 poulewinnaars en een overall winnaar met 6 uit 6: Abhishek. Naar goed Zukertortgebruik ging iedereen met een prijsje naar huis.


Tweede plaats Zukertort D1 op teamkampioenschap SGA

Op zondag 25 maart organiseerde Zukertort voor de tweede keer het SGA-kampioenschap voor clubteams van de SGA, in ons eigen EGCC. De opkomst was hoog, met 16 teams in totaal. Van Zukertort deden drie teams mee. De D1 bestond uit Abhishek, Rens, Sem en Maurijn. De D2 uit Han, Ben, Shrey, Erik en Bryan. En in de Zukertort D3 zaten Solene, Kavin, Ellen Fay, Jamie en Oney.

Er werd enthousiast geschaakt en er waren van tijd tot tijd mooie partijen te zien. Maar het niveau lag ook hoog, dus er moest om elk punt gestreden worden. De Zukertort D1 had een succesvolle middag. Met maar een verliesronde, tegen de latere kampioen, en twee puntendelingen, kwam het team na 7 rondes tot 10 matchpunten en een hele knappe tweede plaats. Het team won onder andere van VAS D1 en Almere D2. Van harte gefeliciteerd! Hiermee kwalificeerde de D1 zich, net als vorig jarig, voor de landelijke Jeugdclubcompetitie D van de KNSB. Zukertort D2 kwam tot 5 matchpunten na 7 rondes en de D3 zelfs tot 6 matchpunten. In de laatste ronde won de D3 fraai met 4-0 van VAS D4. De volledige einduitslag staat op de website van de SGA. Almere D1 werd, met ruime voorsprong, eerste.


Vier trainers geslaagd voor cursus schaaktrainer

Dit seizoen zijn vier Zukertort trainers geslaagd voor hun opleiding tot schaaktrainer. Eerder dit seizoen behaalde penningmeester Michel Hoetmer zijn diploma schaaktrainer 1. Afgelopen week kregen trainingsco rdinator Harold de Boer, toptrainer Bram ter Schegget en voorzitter Michiel Harmsen hun diploma schaaktrainer 2. Zo'n cursus schaaktrainer wordt verzorgd door de KNSB en duurt 6 tot 7 avonden van 3 uur. Het is erg leerzaam en inspirerend. Iedere ambitieuze trainer zou zo'n cursus moeten volgen. Michel gaat in oktober 2018 meteen de cursus schaaktrainer 2 volgen. Die wordt gegeven in het MEC in Amsterdam. Hopelijk wordt er ook een cursus schaaktrainer 1 in de regio Amsterdam gegeven bij de start van het nieuwe seizoen. Bij voldoende interesse van schaaktrainers zouden we ook zo'n cursus op onze club kunnen geven. Gezien de recente groeistuip van onze jeugdafdeling is dat wel wenselijk!


Zukertort start nieuwe vrijdagmiddag groepen voor de jeugd

Vanaf vrijdag 16 maart zal op vrijdagen van 16:30-18:00 ook bij Zukertort door kinderen worden geschaakt. Dit betekent dat we ineens zo'n 20 nieuwe schakende kinderen op onze club welkom kunnen gaan heten. Dit aantal kan nog wat groeien in de komende maanden. Sommigen stonden al maanden lang op onze wachtlijst omdat onze jeugdafdeling propvol zat. Die wachtlijst hoort nu voorlopig tot het verleden want nu kunnen we veel meer jeugdleden onderdak bieden. En dat is nodig ook, want schaken is is en blijft heel erg populair bij de Amstelveense jeugd!


Michiel de Ruyter weer winnaar scholentoernooi Amstelveen-Uithoorn

Net als in 2017 heeft de Michiel de Ruyter school uit Amstelveen weer het basisscholen schaaktoernooi gewonnen in de regio Amstelveen-Uithoorn. Hoewel het kampioensteam dezelfde samenstelling had als het vorig jaar, was het zeker geen gemakkelijke middag voor de winnaars. Bij afwezigheid helaas van de nummer 2 van vorig jaar, 't Startnest uit Uithoorn, wist De Triangel (vorige jaar 3e) het de Michiel de Ruyter met zowel het 1e als het 2e team nog behoorlijk lastig te maken.

De beslissende wedstrijd bleek uiteindelijk al in de derde ronde te zijn gespeeld, toen Michiel de Ruyter met enig fortuin de onderlinge confrontatie met De Triangel 1 met 2,5-1,5 wist te winnen. Beide teams wonnen voor de rest al hun wedstrijden.

De opkomst was met 16 teams uit 10 verschillende scholen prima. Vooral het schaakonderwijs op enkele Amstelveense scholen werpt zijn vruchten af. Waar Uithoorn de laatste jaren veel teams afvaardigde viel de deelname daar juist een beetje tegen. De Kwikstaart mag zich daardoor een beetje Uithoorns kampioen noemen dit jaar.

De 3 bovenste teams vielen weer in de prijzen met individuele medailles en bekers voor de school en de bovenste 4 teams (2x Michiel de Ruyter en 2x De Triangel) plaatsen zich voor de halve finales van het basisscholen schaakkampioenschap van de regio Amsterdam in april. Vooral de strijd om plaats 4 was tot het laatst zeer spannend en werd beslist op (halve) bordpuntjes. We wensen alle teams daar veel succes.


Shrey kwalificeert zich ook voor het NK!

Kavin en Shrey deden op 18 februari in Almere aan het PK-E van de SGA mee. Shrey heeft zich weten te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap t/m 10 jaar (met 4 uit 7)! Hij moest daarvoor na de reguliere 7 rondes nog wel een barrage spelen met maar liefst vier andere jeugdschakers, om de laatste te vergeven NK-plek. Shrey won die knap. Van harte gefeliciteerd! Het NK-E is op 30 en 31 maart in Waalwijk. Kavin eindigde ook mooi met een score van 3 uit 7.


Rens en Abhishek kwalificeren zich voor het NK-D!

Acht Zukertorters deden in het weekend van 10 en 11 februari mee aan het Persoonlijk Kampioenschap t/m 12 jaar van de SGA in Amsterdam. Erik, Abhishek, Sem, Han, Ben, Maurijn, Kavin en Rens speelden 9 rondes in twee dagen. Een pittig toernooi dus! Er stond dan ook wel wat op het spel: allereerst de titel 'SGA-kampioen t/m 12 jaar, maar er waren ook plaatsen te verdienen voor het Nederlands kampioenschap t/m 12 jaar, op 10-12 mei in Rijswijk. 40 jeugdschakers gingen met elkaar de strijd aan, met veel spannende partijen, blijdschap en soms ook teleurstelling. Abhishek en Rens wisten zich knap te plaatsen voor het NK. Beide eindigden op een gedeeld vierde plaats, met 6 punten uit 9 partijen. In de laatste speelronde stelden ze allebei hun kwalificatie pas veilig. Abhishek won zijn laatste partij tegen de Nederlands Meisjeskampioen t/m 10 jaar en Rens versloeg de deelnemer die vooraf op basis van rating als eerste was geplaatst. Van harte gefeliciteerd met de kwalificatie voor het NK! Ook de andere Zukertorters boekten mooie resultaten. Ben eindigde bijvoorbeeld met 5 uit 9 als gedeeld twaalfde. En Sem en Erik kwamen ook tot 4 uit 9. Tussen de partijen door werd er buiten in het zonnetje flink gevoetbald.

Tijdens het toernooi moesten de Zukertorters soms ook tegen elkaar schaken. Sem versloeg in een onderling duel Rens.

Zie ook het verslag van het toernooi en de einduitslag op de website van de SGA.


Kavin Shah wint eerste prijs bij Grand Prix Indische Buurt

Op 4 februari deed een clubje Zukertorters mee aan de Grand Prix Indische Buurt. Shrey, Maurijn, mer en de twee Kavins waren van de partij. Alle Zukertorters wonnen flink wat partijen. Twee van hen vielen in de prijzen! mer werd heel knap tweede (met 5 uit 7) in groep 4. En Kavin Shah werd zelfs eerste in groep 5 (ook met 5 uit 7). Gefeliciteerd met deze mooie prestaties!


Prijsuitreiking eerste seizoenshelft interne competitie

Vrijdag 19 januari was een spannende avond voor alle jeugdspelers van Zukertort. Op deze avond werd namelijk de laatste ronde van de interne najaarscompetitie gespeeld, direct gevolgd door de prijsuitreiking. Er werd deze keer niet getraind, daarvoor was geen tijd. Het snel maken van de indelingen voor zoveel competities tegelijk is een forse uitdaging. Dankzij de beschikbaarheid van meerdere computers, en vooral de ervaring van Kees en Pim, verliep dit vlot. Even later zat iedereen achter een bord en was het muisstil, precies zoals we het zo graag zien bij serieuze wedstrijden! Een compliment aan alle hulpouders en natuurlijk ook de kinderen zelf. In de verschillende competities waren nog niet alle prijzen verdeeld, de laatste ronde deed er echt toe. Er werd mooie strijd geleverd, en met het verwerken van de binnendruppelende uitslagen werden de eindstanden steeds duidelijkers. Toen uiteindelijk de laatste partij klaar was kon de prijsuitreiking beginnen. Zoals altijd was het voor iedereen een prijs, het uitzoeken was niet altijd even makkelijk!

In de competitie voor Stap 1 (zie foto hieronder) waren de bekers voor (1) mer, (2) Kiran en (3) Atharva (niet op de foto).

Bij Stap 2 was de eerste prijs voor Jamie. Ellen Fay werd tweede en Kavin derde.

In de competitie voor Stap 3 was het lang spannend. Uiteindelijk trok Ben aan het langste eind, met vlak daar achter Sem en Olaf.

Bij de competitie voor Stap 4+ zijn de leeftijdsverschillen groot. De eerste prijs ging uitgerekend naar de jongste schaker, Rens. Helaas was hij ziek tijdens de prijsuitreiking. De tweede prijs was voor Arun en de derde voor Tom.


Onno, Abhishek, Shrey en Rens doen mee aan Weekendvierkamp Tata Steel

In het weekend van 12 tot en met 14 januari hebben Onno, Abhishek, Shrey en Rens in Wijk aan Zee meegedaan aan de Weekendvierkamp van het grote Tata Steel Chess Tournament. Deze vierkampen voor amateurschakers zijn gelijktijdig met het toernooi voor de Masters, waarin de wereldschaaktop tegen elkaar uit komt (in een 14kamp). Onno is zeer ervaren met het spelen van seniorentoernooien. Hij won knap zijn sterk bezette vierkamp, hoewel hij de laagste rating van de vier spelers had. De andere drie Zukertorters hebben nog niet zo veel ervaring met seniorentoernooien, maar weerden zich kranig tegenover hun veel oudere tegenstanders. Sommige partijen duurden bijna drie uur! En alle drie haalden ze punten. Abhishek werd gedeeld derde in zijn vierkamp, Rens derde en Shrey zelfs tweede (met 2 uit 3). Na afloop van de partijen was er alle gelegenheid om te kijken bij de grootmeesters, die nog veel langer nadenken in hun partijen, en om foto's te scoren van beroemdheden!


Zukertort E1 kwalificeert zich voor Nederlands Kampioenschap

Op zondag 17 december is de Zukertort E1 (gedeeld) vierde geworden op het teamkampioenschap van de SGA! Er deden 12 teams mee. Het team won knap vier van de zeven rondes (met slechts 13 bordpunten). Shrey, Richie, Koen en Sol ne hebben zich daarmee (nipt) geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap voor E-teams, op 26 mei 2018 in Naaldwijk. Van harte gefeliciteerd! Zukertort is voor het derde jaar op rij aanwezig op het NK. Kopman Shrey was er vorig jaar ook al bij, in Zuid-Scharwoude.

Zie tevens het verslag van het toernooi op de website van de SGA.


Zukertort C2 doet goede zaken in de externe competitie; C1 krijgt zege cadeau

Half december was de derde ronde van de externe competitie van de SGA. De Zukertort C2 deed daarin goede zaken in de Tweede klasse, door 4 wedstrijdpunten te behalen tegen de C2 van Amsterdam-West. Ben wist zelfs twee partijen te winnen. De C1 kreeg de overwinning in de schoot geworpen. Van tegenstander Almere C4 kwam helaas slechts 1 speler opdagen. Alleen Sem hoefde daardoor aan de bak (zie foto). Hij wist zijn partij netjes te winnen, terwijl de rest van de C1 zich in de kantine vermaakte.

De Zukertort C3 was deze ronde ook op bezoek in Almere. Tegen de Almere C5 werd helaas verloren. Alleen Srishti en Erik wisten een partij te winnen. In de Derde klasse kwamen de Zukertort C4 (thuis tegen Oosten-Toren) en Zukertort C5 (uit tegen VAS C4) niet verder dan een wedstrijdpunt (van vier). De C5 trad met een incompleet team aan, waardoor het team al met een achterstand begon. Volgende ronde beter!

De vierde ronde is in de week van 29 januari 2018. De C1, C3 en C5 hebben dan een bye. Alle uitslagen en standen en het speelschema voor het hele seizoen staan op: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/


GP Zukertort op 3 december 2017 weer zeer geslaagd

De Grand Prix Zukertort vond dit jaar weer plaats tijdens het 10e Brainwave evenement. Lees hier het verslag van Marcel Laarhoven.


Zukertort D1 heeft zware derde dag in de nationale Jeugdclubcompetitie

Op zaterdag 9 december stond voor de Zukertort D1 de derde dag van de nationale Jeugdclubcompetitie voor D-teams op het programma, in Den Bosch. Na de tweede dag, in september gespeeld, stond het team zeventiende in de tussenstand. Op de derde dag werden weer drie partijen gespeeld. De eerste partij van de dag leverde het team geen wedstrijdpunten op. Er werd met 1/2 - 3 /2 verloren van De Toren uit Arnhem. Alleen Abhishek wist tot een remise te komen. Niet getreurd. Meteen daarna stond een SGA-derby tegen VAS D3 op het programma. Maurijn, Bryan en Abhishek waren snel klaar met hun partijen. Maurijn en Abhishek wonnen hun partij. Rens had aanzienlijk langer nodig, maar wist helaas niet te winnen. Een 2-2 eindstand dus. Voetballen en opfrissen buiten, en de D1 was weer klaar voor de negende en laatste ronde van de competitie. Dat werd een ontmoeting tegen het sterke KC Chesscool uit Haarlem. Maurijn en Bryan waren weer snel klaar. Maurijn won voor de tweede keer vandaag, tegen een sterke tegenstander. Abhishek speelde remise in een gelijkwaardig pionneneindspel. Rens en Bryan verloren hun partijen. Meer zat er niet in, in deze laatste ronde van de competitie. Met weer een hoop ervaring rijker en een gevulde maag, na een bezoek aan de lokale snackbar, keerde het team terug naar Amstelveen.

De uitslagen staan op de website van de KNSB (Meesterklasse D).

In ronde 8 speelde de D1 tegen VAS D3


Zukertort en SGA organiseren Kwalificatietoernooi NJK ABC

Zukertort en de SGA hebben op de 2 en 3 december gezamenlijk een van landelijke kwalificatiewedstrijden georganiseerd voor de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in de leeftijdscategorie n A, B en C meisjes. Het NJK is van zondag 29 april t/m zaterdag 5 mei 2018 in Assen. Het kwalificatietoernooi was onderdeel van de Amstelveense Schaakweek. Dit betekende dat op zondag 3 december op dezelfde locatie het CNE NK Rapid, het Brainwave Rapidtoernooi en het Grand Prix jeugdtoernooi van sv Zukertort Amstelveen plaatsvonden. Een bijzondere schaakhappening dus met op zondag meer dan 300 deelnemende schakers aan de verschillende onderdelen! Het plaatsingstoernooi in Amstelveense Keizer Karel College was het tweede kwalificatietoernooi van het seizoen.

Het toernooi was geslaagd en verliep soepel. Er kwamen 73 deelnemers op af, uit alle delen van het land. Vooral de B-categorie was, met 43 deelnemers en een groot aantal topspelers, sterk bezet.

Een verslag en de eindstanden staan op de website van de KNSB. Voor een foto-impressie klik hier.

Abhishek (foto) en Kavin van onze eigen club deden mee in de categorie B-jeugd


Zukertort C4 doet goede zaken in Almere

Eind november vond de tweede ronde van de externe competitie van de SGA plaats. Zukertort doet dit jaar weer met vijf teams mee, in drie verschillende klassen. De C4 deed in de Derde klasse goede zaken, tegen Almere C7. Na een 1-3 en een 2-2 ging de C4 met drie wedstrijdpunten naar huis. Jackie won mooi zijn beide partijen.

De andere Zukertortteams hadden het zwaar in de tweede ronde. De C1 verloor met 1-3 van het sterke Almere C3. Rens zorgde op bord 2 voor het enige Zukertortpunt. De C2 behaalde een wedstrijdpunt (van de 4) uit bij Caissa C3, en de Zukertort C3 deed datzelfde thuis tegen Chaturanga C1. De C5 tot slot verloor met ruime cijfers van Caissa C4.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Al vrij snel zelfs: de derde ronde is in de week van 11 december. Alle uitslagen en standen en het speelschema voor het hele seizoen staan op: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/

De C4 (Jamie, Ellen-Fay, Jackie en Richie) in actie tegen Almere C7


Scholierentoernooi 2017

Als onderdeel van de schaakweek Amstelveen werd woensdag 29 november op het EGCC het scholierentoernooi georganiseerd. Lees hier het verslag van Michiel Harmsen.


Zondag 3 december 2017 organiseert S.V. Zukertort-Amstelveen het Jeugd Grand Prix toernooi

Zondag 3 december 2017 organiseert S.V. Zukertort-Amstelveen het Jeugd Grand Prix toernooi. Lees hier meer.


Onderlinge duels C2, C3, C4 en C5 in externe competitie SGA

In de eerste dagen van november ging de externe competitie van de SGA van start. Zukertort doet dit jaar weer met vijf teams mee, in drie verschillende klassen. In de eerste ronde speelde de C2 een onderlinge wedstrijd tegen de C3 in de Tweede klasse, en de de C4 tegen de C5 in de Derde klasse. De eerste ronde van de externe competitie was voor deze teams dus vooral nog een interne aangelegenheid. In de volgende ronde komen ze tegenstanders van andere schaakverenigingen tegen. De teams hielden elkaar aardig in evenwicht. De C2 verloor de eerste ronde van de avond verrassend met 1 1/2 - 2 1/2 van de C3. De C2 zette dit in de tweede ronde van de avond recht, door met liefst 3 1/2 - 1/2 te winnen. Alleen Han (C3) wist daarbij een halve punt af te snoepen van Ben (C2). Beide teams gingen dus met 2 matchpunten naar huis.

Ook de C4 en de C5 hielden elkaar in evenwicht. In de eerste ronde van de avond won de C4 met 2 1/2 - 1 1/2 van de C5. In de tweede ronde waren de rollen omgedraaid en won de C5 met 1-3 van de C4. Alleen Ellen Fay (C4) wist een punt te scoren. Ook hier behaalden beide teams dus twee matchpunten.

De Zukertort C1 (Abhishek, Rens, Sem en Shrey) speelde eerder in de week al, uit tegen De Amstel C1 uit Uithoorn. In de Eerste klasse wordt maar een partij per avond gespeeld; wel met een lange bedenktijd (55 minuten p.p. + 5 seconde per zet). Dit leidt vaak tot langere, doordachte partij, al was Rens dit keer al na 13 zetten klaar. De C1 boekte met 1-3 een solide overwinning op De Amstel. Een goede start van de competitie.

Alle uitslagen en standen en het speelschema voor het hele seizoen staan op: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/

Voorafgaand aan de partijen kregen alle teams t-shirts uitgereikt met het nieuwe Zukertortlogo erop

Kavin, hier tegen Ellen Fay, had een goede avond. Hij won twee bordpunten voor zijn C5. Teamgenoten kijken aandachtig toe

Ben tegen Han, later op de avond. Beide heren waren moe en kwamen uiteindelijk een remise overeen

Sristhi en Pieter maakten optimaal gebruik van hun bedenktijd. Uiteindelijk werd het remise doordat driemaal dezelfde stelling op het bord verscheen

Abhishek in actie tegen Romke van De Amstel. Abhishek won de partij


Laatste dag voor de herfstvakantie: bijzondere schaakvormen

Het is een Zukertorttraditie: de laatste vrijdag voor de vakantie is er geen training en geen interne competitie, maar worden er bijzondere schaakvormen gespeeld. Dit keer was er opdrachtschaak. Dat is altijd een succes.

Bij opdrachtschaak wordt normaal geschaakt, maar hebben beide spelers naast het bord een opdrachtkaart liggen. Als voldaan is aan de opdracht, win je direct, ongeacht de stand op het bord. Dat kunnen hele verschillende opdrachten zijn. Bijvoorbeeld: breng je koning naar de vijfde rij en weer terug. Of: breng je paard naar een hoek aan de overkant. Een leuke is altijd: maak remise. De enige manier om een schaakpartij met remise te winnen!

Het opdrachtschaak leverde een hoop lol op en onverwachte wendingen in de schaakpartijen.

Voor de afwisseling was er ook een simultaan, tegen Stan, een van de beste schakers van Zukertort. Moeilijk van te winnen dus, als moest hij af en toe goed nadenken.


Nieuwe website voor Zukertort Jeugd

Iedereen heeft het natuurlijk al gezien: we hebben een nieuwe jeugdwebsite. Deze dus. Het is een grote vooruitgang:

Daar hebben veel vrijwilligers het afgelopen jaar achter de schermen samen aan gewerkt. Jeugdwebmaster Evert Jan zorgde voor veel technische oplossingen, Sylwia voor het logo, en de content werd door de zes leden van de jeugdcommissie aangeleverd. Maar het meeste werk was het feitelijke bouwen van de website. Dat is thuis gedaan door Suman Dixit. Daarom van haar een foto, thuis achter haar computer.

We mogen als vereniging dankbaar zijn dat ze haar professionele expertise gratis ter beschikking stelde. Mocht iemand op zoek zijn naar een professionele website developer, dan is Suman bij deze van harte aanbevolen!

Michiel Harmsen


Rens en Onno in Huttonteam van de SGA

Zaterdag 14 oktober vond in Rotterdam het jaarlijkse Huttontoernooi plaats. Daarin strijden de regionale bonden in teams van vier tegen elkaar, in vijf leeftijdscategori n (A t/m E). Het Huttontoernooi was dit jaar in het sportcentrum van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Twee Zukertorters deden mee: Rens Blom maakte deel uit van het E-team van de SGA. Onno Elgersma, een nieuwe Zukertorter die op vrijdagavond bij de senioren meeschaakt, was met zijn 13 jaar kopman op bord 1 van het A-team. De SGA deed het in alle categorie n prima: achter winnaar RSB (Rotterdam) en NHSB (Noord-Holland) werd de SGA mooi derde in het eindklassement. Het A-team en het E-team werden beide ook derde in hun eigen categorie. Persoonlijk succes was er ook voor Onno: hij haalde een score van 4 uit 5 en versloeg bovendien de Rotterdamse FM Liam Vrolijk (rating bijna 2500)!

Het E-team van de SGA, met spelers van Almere, Caissa, VAS en Zukertort (foto: Harry Gielen)

Opperste concentratie bij Onno (foto: Harry Gielen)

Foto: Harry Gielen


Derde plaats Ben bij Grand Prix Almere

Vier Zukertorters deden mee aan het Grand Prixtoernooi van Almere op zondag 15 oktober: Ben, Pieter, Omer en Lia. Ben werd derde in groep 3 en heeft er weer een mooie beker bij!


Zukertort D1 in actie tijdens nationale Jeugdclubcompetitie in Den Bosch

Weet je nog dat de D1 van Zukertort begin dit jaar, heel lang geleden, vierde werd bij het Teamkampioenschap voor D-tjes (t/m 12 jaar) van de SGA ()? Bryan, Maurijn, Abhishek en Rens plaatsten zich daarmee voor de landelijke Jeugdclubcompetitie van de KNSB, waarin de 28 beste D-teams van Nederland drie zaterdagen in Den Bosch tegen elkaar schaken. Per keer spelen de teams drie partijen, met een lange bedenktijd (55 min. + 10 seconde per zet per persoon). Krijg dat maar eens op (een enkeling lukt dat)!

De eerste twee speeldagen zijn inmiddels achter de rug. Het niveau ligt hoog. Foutjes worden onverbiddelijk afgestraft. De eerste speeldag 9 september), tegen relatief sterke tegenstanders, won de D1 dan ook maar enkele bordpunten. Niet zo gek als je bedenkt dat de D1 op basis van hun gemiddelde rating als 25-ste was geplaatst, en dat het team nog relatief jong is. Op zaterdag 30 september, tijdens de tweede ronde, verging het de D1 aanzienlijk beter. Ze wonnen twee partijen met 2 1/2 - 1 1/2, van de schaakverenigingen Tegelen en Pallas uit Deventer. Tegen Promotie uit Zoetermeer wordt het 2-2. Met 5 wedstrijdpunten gaan de heren tevreden naar huis. Inmiddels opgeklommen naar een nette 17-de plaats in de ranking!

De Zukertort D1 speelde op de eerste dag onder andere tegen Ivoren Toren uit Rotterdam.

Matthew Tan, Bram ter Schegget en Dirk Goes waren met de D1 meegekomen om hun partijen te analyseren. Erg leerzaam!

De derde en laatste speeldag in Den Bosch is op 9 december.


Seizoen 2017/2018 afgetrapt met geslaagd ouder-kind toernooi

Op vrijdag 1 september werd, zoals de laatste jaren steeds gebeurde, het seizoen op een gezellige manier ingeluid. Hoewel de training en competitie op 8 september echt begint kregen kinderen en ouders de kans om de handen en hersenen vast op te warmen.


Han op dreef tijdens Grand Prix Chaturanga

Op 18 juni deden vijf Zukertorters mee aan de Grand Prix van Chaturanga in Amsterdam Zuidoost: Abhishek, Han, Kavin, Shrey en Rens. Voor Shrey was het een druk schaakweekend, want de dag daarvoor was hij nog in Meppel voor de Nationale Pupillendag. Mede vanwege het hete weer was de opkomst niet zo hoog, waardoor er maar drie groepen waren. Ook binnen in de speellocatie liep de temperatuur flink op. Voor Han blijkbaar ideale omstandigheden, want hij was goed op dreef. Hij werd met overmacht eerste in groep 3, met liefst 6 punten uit 7 partijen! Hij verloor slechts een keer. De gedeelde nummers 2 volgden op gepaste afstand, met vier punten elk. Maurijn en Shrey werden beide netjes vierde in hun groep.


Zukertortjeugd versus Jorden van Foreest op Schakers van Formaat

Op 10 juni deden 13 Zukertorters mee aan een unieke schaaksimultaan tegen Jorden van Foreest, op het Stadsplein van Amstelveen. Uniek was het niet alleen dat ze tegen de regerend Nederlands kampioen mochten schaken, maar ook dat ze dat deden op hele grote borden met stukken van groot formaat. Dat gaf een extra dimensie aan de partijen: een groot speelveld maakt het er niet per s overzichtelijker op. De Zukertorters waren ingedeeld in vier teams. Binnen het team moest dus goed overlegd worden over de volgende (beste) zet die gespeeld moest worden. Dat overleg ging (bijna altijd...) heel goed. En af en toe was Jorden ook behulpzaam om teams voor 'blunders' te behoeden. Het was een leuke en leerzame middag.


Shrey en Abhishek worden vijfde met hun school op het NK!

Op 3 juni zijn Shrey en Abhishek heel knap vijfde geworden met hun school, de AICS, op het Nederlands Kampioenschap voor schoolteams. Zij vormden een team met Danial Altaf en Suvan Patwardhan, die bij VAS schaken. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie!

Archief