Zukertort D1 (toch) naar de nationale jeugdclubcompetitie D van de KNSB

Goed nieuws: de Zukertort D1 werd dit voorjaar vierde bij het Teamkampioenschap D van de SGA, en viel daarmee net buiten de kwalificatieplaatsen voor de nationale jeugdclubcompetitie D van de KNSB. De D1 mag nu toch meedoen, op een vrijplaats. Op drie zaterdagen dit najaar mag het team zich, net als in de voorgaande jaren, in Rotterdam gaan meten met de beste clubteams van Nederland!


Dubbelslag Willem en Philippe op Jeudweekendtoernooi Leiderdorp!

Mooie successen van onze schakers op het jeugdweekendtoernooi in Leiderdorp, op 6 en 7 juli! Willem won de B-groep (rating 900 - 1450) met 6 uit 7! Dat is ontzettend knap. Zijn eigen rating is 916, bijna het laagste van de groep. Willem behaalde een geweldige overscore van liefst +4,5! Het werd nog mooier: Philippe won de C-groep met 9 uit 11, met een overscore van +2,77! Brent (half Amsterdam-West / half Zukertort) zat daar vlak achter met een uitstekende tweede plek in dezelfde groep. Zij moesten natuurlijk ook tegen elkaar schaken. Gefeliciteerd heren met deze unieke dubbelslag!


Jaarafsluiting en prijsuitreiking voorjaarscompetitie

Op vrijdag 5 juli was de jaarlijkse slotavond op Zukertort, met een terugblik met veel foto's op het afgelopen jaar, de uitreiking van de stappendiploma's en natuurlijk de prijsuitreiking van de interne competitie (voorjaarscompetitie 2019). Het was een feestelijke en gezellige clubavond, met prijzen voor iedereen. Fijne zomer en tot eind augustus!

Heel wat kinderen kregen een stappendiploma van Harold. Dit is een deel van de Stap 1 kinderen

Misha kreeg de Young Talent Award uitgereikt van Danny!

Stap1middag: 3 Daksh, 2 Denis, 1 Laurens

Stap1avond: 3 Ruslan, 2 Hidde, 1 Mingyue

Stap1+middag: 3 Niek, 2 Dheer, 1 Ju-Soon

Stap1+/2: 3. Sven, 2 Solène, 1 Willem

Stap2+/3: Philippe, 2 Kavin, 1 Ellen-Fay

Stap3+/4/4+: 3 Brent, 2 Sem, 1 Rens


Herfstachtig Schakers van Formaat

Op zaterdag 15 juni werd weer, voor de vijfde keer al, het Schakers van Formaat festival georganiseerd op het stadsplein van Amstelveen. Het was een toernooi van teams van drie spelers. Namens Zukertort speelden Oney, Willem, Lowiek, Niek, Daksh, Solene en Luca mee. Michiel Harmsen speelde mee als begeleider. Helaas gooide het weer (windkracht 6 en regen) veel roet in het eten. Al bij de eerste ronde waaiden regelmatig veel grote stukken om die dan over de andere borden rolden! Gelukkig kon de organisatie snel een ruimte krijgen in het Cobramuseum. Daar speelde onze Zukertortjeugd mee met een snelschaaktoernooi.

Niek en Michiel Harmsen maakten hun partij die was begonnen op een groot bord buiten, binnen af op een gewoon bord tegen hun erg gezellige tegenstanders. Alle Zukertorters eindigden met een score van meer dan 50%. Willem draaide zelfs bovenin mee met 5 uit 7, net als senior lid John. Het was al met al toch een erg geslaagde dag.


Zukertort C5 tweede in Tweede klasse externe competitie

De Zukertort C5 heeft de externe SGA-competitie van dit jaar in stijl afgesloten met een klinkende overwinning op Oosten-Toren. Daarmee werd Amsterdam-West C2 gepasseerd en de welverdiende tweede plaats in de eindranking van de Tweede Klasse bereikt. Op de gezamenlijke slotavond in Muiderberg werden meteen ook de bijbehorende beker en medailles uitgereikt aan de C5! VAS C3 werd eerste.

Ook de Zukertort C6 deed het dit jaar uitstekend in de Tweede Klasse. Met een ruime overwinning op de laatste avond op Almere C5 kwam het team op een uitstekende vijfde plaats in het eindklassement terecht. Van harte gefeliciteerd met de prestaties. Het seizoen van de externe competitie zit er nu op. Na de zomer gaan we weer van start. Doe je dan weer mee?


Shrey en Rens actief op het NK-D in Rijswijk

In het weekend van Hemelvaart namen Shrey en Rens deel aan het Nederlands Kampioenschap t/m 12 jaar. Dat is een driedaags toernooi dat al voor de 29-ste keer werd georganiseerd in Rijswijk door de Haagse Schaakbond. Het is een erg gezellig toernooi, met de 50 beste jongens en 30 beste meisjes van Nederland in deze leeftijdscategorie. In drie dagen worden in totaal 9 rondes gespeeld, met een behoorlijk lange bedenktijd. Het schaakniveau is hoog, dus een foutje wordt snel afgestraft. Aan de borden wordt met vaak met inzet gestreden om de punten. Mooi om te zien is daarom dat er in de pauzes tussen de rondes in ontspannen en vriendschappelijk met elkaar wordt gevoetbald op het grote veld naast het gebouw. Het prachtige weer droeg daar zeker aan bij.

Shrey had het naar zijn zin op het NK-D, maar was niet helemaal tevreden over zijn toernooi. Hij eindigde met 2 1/2 punt uit 9 rondes in het onderste deel van het eindklassement. Rens eindigde met 5 uit 9 (en een 'overscore' van 0,92) op een prima 18-de plaats. Vooraf was hij als 25-ste geplaatst. Hij won van twee schakers met een hogere rating. Brent van Amsterdam-West, die op vrijdag meetraint bij Zukertort, speelde een uitstekend toernooi. Met 4 1/2 punt eindigde hij als 25-ste, waar hij vooraf als 44-ste geplaatst was. Zijn overscore was zelfs 2,76.

Op de website van de organisatie staan alle uitslagen en eindstanden.


Willem en Kavin groepswinnaars bij Chess League

Op zondag 26 mei was weer een groepje trouwe Zukertorters aanwezig bij de maandelijkse Chess League in Amsterdam: Mischa, Samarth, Kavin, Sparsh, Ömer en Willem. De Chess League toernooien zijn gezellige schaaktoernooien voor alle kinderen die kunnen schaken. Je speelt tegen tegenstanders van eigen niveau. Bijzondere prestaties waren er van Willem, die de sterkste groep A won, en van Kavin, de winnaar van groep B.

Op de Chess League website staan de uitslagen en eindstanden. Op zondag 23 juni is de laatste Chess League van het seizoen.


Philippe in de prijzen op Grand Prix Aalsmeer

Op zaterdag 25 mei was Philippe aan het schaken in het dichtbij gelegen Aalsmeer, op de jaarlijkse Grand Prix. Hij deed mee in groep 3 en haalde een mooie score van 5 uit 7. Twee andere schakers hadden hetzelfde aantal punten behaald. Er werd daarom geloot en Philippe ging met de prijs voor de tweede plaats naar huis!


Zukertort C3 kampioen Eerste klasse!

Op maandag 20 mei waren de gezamenlijke slotrondes van de externe competitie in de Hoofdklasse en de Eerste klasse. De Zukertort C3 en C4 veroverden de eerste en tweede plek in de Eerste klasse. De C3 had een ruime marge op de andere teams. De C4 had aan een matchpunt in de laatste ronde net voldoende voor de tweede plaats. Well done boys!

In de Hoofdklasse eindigden de Zukertort C1 en C2 op een uitstekende vijfde en zesde plek, na de topteams van Almere en VAS. De C2 speelde op de laatste avond in Almere een mooie 2-2 tegen de C1 van VAS, mede door een knappe overwinning van Maurijn op bord 1!


Zukertort organiseert TK-D

Voor het TK-D verzamelden zich op zondag 19 mei 11 teams van 3 verschillende clubs (Almere, VAS en Zukertort) in het Go-Centre in Amstelveen om uit te maken wie zich een jaar lang ‘Kampioen Clubteams D van de SGA’ mag noemen. Ook kon de top 3 zich plaatsen voor de landelijke Jeugdclubcompetitie D van de KNSB. Voor het oneven aantal teams werd een oplossing gevonden: het team met een bye mocht het, officieus, opnemen tegen een team van ouders in wisselende samenstelling. De sfeer was goed en er werd sportief geschaakt, met flink wat lange, spannende partijen, ook in de teams met nog minder ervaren schakers. De organisatie was in handen van Zukertort.

Almere D1 won het toernooi, voor VAS D1 en Almere D2. Zukertort D1 viel met 9 uit 7 net buiten de prijzen, ondanks winst op Almere D2 in de laatste ronde en een gelijkspel tegen VAS D1 eerder op de middag. Zukertort D2 zat er vlak achter, met 8 uit 7, en de Zukertort eindigde met een prima 5 uit 7. Rens behaalde een persoonlijk succes met een 100% score (7 uit 7) op het eerste bord.


Mooie prestaties bij de Paasleague

Een groot aantal Zukertorters was op Eerste Paasdag, ondanks het mooie lenteweer, present op de Paasleague, de Paaseditie van de maandelijkse Chess League in Amsterdam Oost: Ömer, Sparsh, Solène, Victor, Kavin, Denis, Vladyslav en (aspirant lid) Samarth. Een mooie opkomst dus! En er werden weer mooie resultaten geboekt: Samarth (7 punten uit 8 wedstrijden!) en Victor werden respectievelijk eerste en tweede in groep D; Vladyslav won groep C; Solène en Kavin werden tweede en derde in groep C en Ömer eindigde op een fraaie tweede plaats in de A-groep. Gefeliciteerd!

Op de Chess League website staan de uitslagen en eindstanden. Op zondag 26 mei is de volgende Chess League.


Philippe 25-ste op het Nederlands Kampioenschap E

Op de zonnige vrijdag en zaterdag voor Pasen kwamen 60 kinderen (44 jongens en 16 meisjes) uit het hele land naar Waalwijk voor het Nederlands Kampioenschap Schaken voor E-tjes (10 jaar of jonger). Een NK is een hele happening en Zukertorter Philippe mocht daar twee dagen deel van uitmaken. Het was een mooie én uitdagende mogelijkheid voor Philippe om zich te meten met de beste jeugdschakers van het land, waarbij in twee dagen tijd in totaal 9 partijen worden gespeeld. Philippe behaalde een uitstekende score van 4 uit 9. Dit was, op basis van zijn rating, een 'overscore' van 2,6! Hij eindigde daarmee op een uitstekende 25-ste plaats.

In de pauzes tussen de partijen door konden de schakers hun partijen analyseren met FIDE-meester Dirk van Dooren, de toernooicoach. Dat was zeer leerzaam. Op de avond van de eerste dag was er ook nog een verrassing voor de spelers: een simultaan tegen 13-voudig Nederlandse Kampioene Zhaoqin Peng! Dat maakte het NK E tot een extra bijzondere ervaring.


Goede Vrijdag: tijd voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi

Op Goede Vrijdag, op dezelfde dag als voor de senioren, was het jaarlijkse snelschaaktoernooi voor de jeugd. Het was een erg leuke en gezellige avond, met serieus schaak en een hoop lol. Elke speler had slechts 5 minuten op de klok voor elke partij. Dat lijkt kort (en is het natuurlijk ook), maar is soms ook weer langer dan je denkt. Bij veel partijen hadden beide spelers na afloop nog steeds meer dan 3 minuten op de klok. Slechtseen paar partijen eindigden doordat een van de spelers door zijn of haar vlag ging.

Er werd gespeeld in twee rondes. Eerst in vierkampen, daarna in vijfkampen met de sterkste spelers uit de eerste ronde bij elkaar. Willem won in deze groep met een perfecte score van 4 uit 4, en werd daarmee de snelschaakkampioen van Zukertort! Uren en uren later volgde Hing Ting Lai zijn voorbeeld bij de senioren, door ongeslagen Open Amstelveens Snelschaakkampioen te worden.

De avond werd in stijl afgesloten met een primeur: een mega-snel-doorgeefschaakwedstrijd van 9 tegen 9, met voor iedereen ook weer vijf minuten op de klok! De avond eindigde daarmee in een feestelijke chaos.


Zukertort C3 verstevigt koppositie in Eerste klasse externe competitie

De Zukertort C3 heeft op 12 aprilz'n koppositie in de Eerste klasse van de externe competitie verstevigd, door twee keer met ruime cijfers thuis van Chaturanga te winnen. De C3 staat op 19 uit 12, met nog een ronde te gaan. Tweede is onze eigen Zukertort C4 (17 uit 12), die het dit seizoen ook uitstekend doet. Zo behaalde de C4 gisteren drie matchpunten tegen De Amstel. Het wordt dus nog een spannende slotronde, op 20 mei: de C3 is minimaal tweede, maar nog niet zeker van de eerste plaats, en de C4 moet z'n (minimaal) tweede plek veilig zien te stellen.

Ook de Zukertort C5 en C6 hadden, eerder in de week, een uitstekende ronde: ze wonnen beide twee keer met 3-1, van respectievelijk Caissa C5 en Oosten-Toren. Solene, Ye-Sung, Karel en Sparsh wonnen hun twee partijen. De C5 staat nu mooi tweede in de Tweede klasse, en moet die in de resterende twee rondes zien te verdedigen tegen de achtervolgers. De achterstand op de koploper, VAS C3, lijkt te groot om nog te overbruggen (4 matchpunten).

In de Hoofdklasse, waarin de Zukertort C1 en C2 onder andere strijden tegen sterke teams van VAS en Almere, boekte de C2 een 3-1 overwinning op Almere C3. Onder andere invaller Jeroen won een fraai punt. De Zukertort C1 verloor met 3-1 van Almere C2. In de laatste ronde, ook op 20 mei, zal de C1 proberen de vijfde plaats in de Hoofdklasse veilig te stellen.


Zukertorters succesvol bij GP Amsterdam West en Super GP Schagen

Het was een druk schaakweekend. Na de schoolteamfinale op zaterdag 6 april, was een dag later het Grand Prixtoernooi dat werd georganiseerd door Amsterdam-West. Meerdere Zukertorters waren van de partij, onder wie een aantal van onze echte toernooitijgers. Vikraanth was er, net als Philippe, Sparsh (op zaterdag ook al actief), Tim en Willem. Philippe haalde een mooie tweede plek in groep 3 met 6 uit 7. Willem zette zijn zegereeks van eerdere toernooien voort en won met een prachtscore van 6 1/2 uit 7 de eerste prijs in groep 2!

Intussen was Rens op deze zonnige zondagmiddag actief op de Super GP in Schagen. Bij de Super GP speel je drie langere partijen op een middag. Rens won groep 3, met een score van 2 1/2 uit 3.


Vijf Zukertorters naar NK voor Schoolteams; Michiel de Ruyterschool SGA-kampioen

Vijf Zukertorters waren op 6 april in de Batjanzaal in Amsterdam Oost voor de finale van het schoolteamtoernooi van de SGA. Sparsh en Kavin spelen in het AICS-team, Erik, Han en Rens voor de Michiel de Ruyterschool. De beste vier teams (van acht) mochten naar het NK. Dat deze schakers met hun schoolteam in de finale stonden, was op zich al een prestatie: in de hele regio hadden meer dan 200 teams meegedaan aan de verschillende voorrondes. 40 daarvan plaatsten zich voor de halve finale in het Cygnus Gymnasium. AICS werd daar vierde. De Michiel de Ruyter vijfde. De beste acht gingen door naar de finale. Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde: beide teams stegen boven zichzelf uit en kwalificeerden zich voor het NK op 8 en 15 juni in Gouda! Daar doen 40 scholen uit het hele land aan mee.

De jongens van de Michiel de Ruyterschool slaagden er zelfs in om kampioen te worden. Met 11 matchpunten uit 7 rondes (4x winst, 3x gelijk) eindigden ze 1 matchpunt boven de achtervolgende school. Een topprestatie. Rens won bovendien de prijs voor de beste bord 1-speler. AICS deed daar daar niet veel voor onder. Met 9 matchpunten eindigden ze op een prachtige vierde plek. Sparsh en Kavin mogen dus ook naar het NK met hun school. We wensen de Zukertorters en hun schoolgenoten alvast veel succes toe straks in Gouda!


Victor en Willem scoren punten in de eerste Chesskidcompetitie

Op zondag 31 maart hebben Victor en Willem meegedaan aan de eerste online wedstrijden in Chesskid, een initiatief van de schaakbond. Alle jeugdleden hebben daarvoor via de club een account gekregen. Het werkt heel simpel: je meldt je (vooraf) aan, wacht tot op het aangekondigde tijdstip online een tegenstander verschijnt, en je speelt een partij van achter je eigen computer. De competitieronde bestaat uit 3 partijen per keer, met een bedenktijd van een kwartier. Victor en Willem gingen de uitdaging aan, en meteen met succes. In de Pionklasse won Victor drie keer en staat nu bovenaan in de tussenstand! In de Torenklasse staat Willem na de eerste ronde tweede, na twee van de drie partijen te hebben gewonnen.

Victor vond Chesskid heel leuk. De software is kindvriendelijk met leuke plaatjes en animaties. En de interface is simpel. Er zijn ook allemaal leuke schaakpuzzels, die je alleen of samen met andere kinderen kunt doen. Victor vond het toernooi leerzaam en goed georganiseerd. En schaken tegen iemand via een computerscherm is soms ook minder spannend dan achter een schaakbord.

Willem heeft zijn deelname aan het online toernooi als volgt samengevat: "Zondag 31 maart heb ik meegedaan aan een online toernooi van Chesskid. Het schaaktoernooi was erg leuk en ik wil er graag vaker aan mee doen. Als je je aanmeldde op Chesskid kwam je in het beginscherm en dan stond rechts in beeld dat toernooi. Toen heb ik daarop geklikt en drukte toen op join en moest wachten totdat het begon. Er waren 7 deelnemers en ik heb 3 partijen gespeeld, 2 gewonnen en 1 verloren. Het speeltempo was 15 minuten per persoon per partij. Het was heel leuk, maar ik vond het wel wat weinig partijen. 5 tot 10 partijen zou beter zijn. Het was raar dat 1 partij snel onderbroken werd terwijl het nog niet afgelopen was. Het toernooi duurde heel kort, ongeveer een half uur. Ik vond het verder wel goed geregeld."

Op de KNSB-site staan een verslag en de eindstanden. Ook kun je je hier aanmelden voor de volgende rondes, op 14 april, 19 mei en 23 juni.


Zukertort E1 op de valreep naar het NK

Op een zonnige zaterdagmiddag werd het jaarlijkse Teamkampioenschap E van de SGA gespeeld in ons eigen Go-Centre in Amstelveen, georganiseerd door Zukertort. 11 teams van 5 schaakclubs kwamen op het kampioenschap af. Het was een gezellige en sportieve middag.

Van Zukertort deden drie enthousiaste teams mee. Mingyue, Koen, Isa, Ritasri en Niek zaten in de Zukertort E3 en deden goede toernooiervaring op. Mingyue was op dreef en won 3 van haar 5 partijen op bord 1! De E3 eindigde op de gedeeld tiende plek.

De Zukertort E2 bestond uit Luka, Ruslan, Misha, Benjamin en Daksh. In de eerste ronde werd het knap 2-2 tegen de eigen Zukertort E1, en verderop won de E2 van de E3 en van Caissa E2. Het team eindigde daarmee op een mooie gedeeld zesde plek.

Bij de Zukertort E1 (Philippe, Karel, Sparsh en Koen) ging het spel op en neer. Zo werd in ronde 2 met 4-0 van VAS E2 gewonnen, maar gingen de twee rondes daarna helaas verloren. In de laatste ronde won de E1 ruim van de eigen E3, waardoor de E1 alsnog op de gedeeld vierde plaats eindigde. Geen medailles voor de E1, maar op de valreep wel een kwalificatieplek verdiend voor het Nederlands Kampioenschap voor E-teams in september in Rotterdam!

Op de SGA-site staat de eindstand. Almere E1 werd kampioen van de SGA.


Willem en Misha slaan toe op Chess League

Op zondag 24 maart vond de maandelijkse Chess League plaats in Amsterdam Oost. Er deed uiteraard weer een groepje Zukertorters mee, onder wie bekende namen als Ruslan, Sparsh (tweede plaats groep B) en Ömer (derde plaats groep B). De nog heel jonge Misha (5 jaar!) won knap groep E van het toernooi, door 5x te winnen en 1x remise te spelen in zeven rondes. De absolute topper van de dag was Zukertorter Willem, die verrassend de sterkste groep (groep A) won! En hoe: in de zeven rondes gaf hij slechts een half puntje weg. Een fantastische prestatie.

Op de toernooisite staan alle uitslagen en eindstanden.


Nog een NK-ganger: Philippe!

Mooi nieuws: Philippe heeft zich alsnog gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap voor E-tjes (tm 10 jaar), via een vrijplaats op basis van zijn rating. Dit NK is op 19 en 20 april (Paasweekend) in Waalwijk. Alvast veel succes Philippe!


Prijzen voor Tim en Willem op Grand Prix Chaturanga

Willem en Tim vielen gisteren bij de Grand Prix Chaturanga in de prijzen. Beide speelden in groep 2, waarin in totaal 5 Zukertorters meededen. Tim werd mooi derde. Willem behaalde een topprestatie door de groep te winnen met een perfecte score van 7 uit 7! En dat terwijl het pas een van de eerste toernooien was waaraan hij meedeed. Shrey tot slot werd zesde in de sterke groep 1.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en eindstanden.


Michiel de Ruyterschool oppermachtig tijdens voorronde scholentoernooi Amstelveen-Uithoorn

Zondag 10 maart vond het bassischolen schaakkampioenschap voor de regio Amstelveen/Uithoorn weer plaats in het clublokaal van Zukertort in het Go-centrum. Het aantal deelnemende scholen en teams fluctueert per jaar nog al en dit jaar was de spoeling met 10 teams aan de dunne kant. En met 4 teams was de Michiel de Ruyterschool ook nog eens hofleverancier van deze editie. Maar ondanks de iets lagere opkomst was de gezellige drukte er niet minder om en werd er weer leuk gestreden om de drie ereplaatsen die niet alleen een beker en medaille zouden opleveren, maar ook nog eens plaatsing voor de halve finales voor het basisscholen schaakkampioenschap van heel Amsterdam.

Eigenlijk vanaf het begin was het duidelijk dat er 1 team wel de grote favoriet was: het 1e team van de Michiel de Ruyterschool. Met 3 zeer ervaren spelers uit groep 8 (die bij Zukertort spelen) achter de borden, werd al snel duidelijk dat zij er met de hoofdprijs van door zouden gaan. De wedstrijden tegen de latere nummers 2 en 3 waren ogenschijnlijk nog best spannend, maar uiteindelijk gaf de routine toch duidelijk de doorslag. Alle 7 wedstrijden werden niet alleen gewonnen, de eerste drie borden wisten ook nog eens individueel al hun 7 partijen te winnen.

Achter nummer 1 bleef het lange tijd spannend. Het 2e en 3e team van de Michiel de Ruyter waren nog lang in de slag met de Roelof Venemaschool, De Kwikstaart en de gelegenheidscombinatie Mio Mondo/Kingschool, maar moesten in de laatste 2 ronden net het hoofd buigen voor de tegenstand. Misschien wel zo leuk uiteindelijk dat de regio Amstelveen/Uithoorn door 3 verschillende scholen vertegenwoordigd wordt in de halve finales.

We wensen deze teams veel succes op 31 maart a.s. in het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Met name de Michiel de Ruyter moet het zeker tot een finaleplaats kunnen schoppen of misschien nog wel meer. De eindstand was als volgt: (mp; bp)

  1. Michiel de Ruyter 1 (14; 25)
  2. De Kwikstaart (10; 18,5)
  3. Roelof Venema 1 (10; 17,5)
  4. Michiel de Ruyter 2 (9; 18)
  5. Michiel de Ruyter 3 (9; 14,5)
  6. Mio Mondo / King (7; 14)
  7. Michiel de Ruyter 4 (5; 11)
  8. Rembrandtschool (4; 10)
  9. Roelof Venema 2 (2; 8,5)
  10. Het Duet (0; 3)


C3, C4 en C6 doen goede zaken in de externe competitie

Op 4 maart speelden al onze teams uit, op drie verschillende locaties. De Zukertort C3 en C4 zijn goed op dreef in de Eerste klasse. De C3 won 2x van Caissa C3 en de C4 2x ruim van Almere C4! De teams hebben hiermee hun koppositie versterkt in de deze klasse. Ook de C6 had (weer) een goede avond: ze hebben 3 matchpunten binnengehaald tegen Caissa C5, met onder andere twee keer winst door invaller Misha. Koploper VAS C3 in de Tweede klasse was een maatje te groot voor onze C5. Maar de C5 nam toch nog een van de drie matchpunten mee naar huis. In de Hoofdklasse konden de C2 (tegen Almere C1) en de C1 (tegen VAS C2) niet stunten. Daar is het gat met deze topteams groot. Alleen Pieter (C2) haalde een punt en Rens (C1) een halfje.

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


16 Zukertorters op het PK-D, 2 NK-gangers

Liefst 16 Zukertorters deden op 2 en 3 maart in Amsterdam mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA tm 12 jaar (PK-D). Op PK-D werden 9 rondes gespeeld over twee dagen verspreid, tegen D-tjes van andere clubs uit de SGA. Shrey en Rens eindigden als gedeeld vierde en hebben zich, na een spannende barrage (er waren twee plaatsen voor drie gegadigden), geplaatst voor het NK. Het NK is in het Hemelvaartweekend in Rijswijk). Ook door vele anderen zijn er mooie individuele successen geboekt: Willem zat op min of meer zijn eerste echte toernooi met 5 1/2 punt heel dicht tegen de top aan, en onder andere ook Philippe (5 punten) en Karel (4,5 punt) eindigden knap bij de bovenste helft! Gefeliciteerd met de mooie prestaties.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en een kort verslag.


Zukertorters op de Grand Prix Indische Buurt

Felicitaties voor de Zukertorters die op 24 februari meededen aan de Grand Prix Indische Buurt in Amsterdam. Dat waren er weer een hoop (8!). Een aantal Zukertortes ging met bekers naar huis: Sparsh (1ste) en Kavin (2de) voerden de sterke C-groep aan en Misha was de beste van Groep G. Ook Ömer, Timofey, Luca, Vladyslav en Denis Mulyar gaven goed partij, maar vielen net buiten de prijzen in hun groep.


Vierde ronde externe competitie

Het was een enerverende schaakavond op 8 februari doordat alle zes de Zukertortteams gelijktijdig thuis speelden voor de externe SGA-competitie, dus tegen zes teams van andere schaakclubs. In totaal werd er dus op 24 borden tegelijk geschaakt! Veel rode shirtjes waren er in de zaal te zien. Het liep allemaal gesmeerd, het schaakplezier droop er vanaf en er werden mooie successen behaald. Zo won de Zukertort C6 twee keer met 3-1 van Caissa C4. De Zukertort C5 won een keer en verloor een keer van de Amsterdam West C2, beide in de Tweede klasse.

In de Eerste klasse speelde de C4 gelijk tegen Chaturanga C1 (beide twee matchpunten) en de C3 behaalde drie van de vier matchpunten tegen Caissa C2. Na de vierde ronde staan de C3 en C4 eerste en tweede in de tussenstand in de Eerste klasse. Een mooie prestatie! In de Hoofdklasse zit een aantal zeer sterke tegenstanders. De C2 moest bijvoorbeeld tegen de C2 van Almere. Een 2-2 uitslag was daarom een uitstekende uitslag. Pieter en invaller Ellen Fay haalden de punten binnen. De C1 schaakte tegen het op ratingpunten veel sterkere VAS C1. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk werd met 1 1/2 - 2 1/2 verloren. Ook hier een verdienstelijke invalbeurt: Olaf won zijn partij op bord 4!

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


Zukertorters op het PK-E

Vijf jonge Zukertorters deden op zondag 3 februari mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA (de schaakbond van de regio Amsterdam) in de E-categorie (kinderen tot en met 10 jaar). Ruslan, Mykhailo, Sparsh, Karel en Philippe streden mee om de titel. Een PK is een beetje anders dan een Grand Prixtoernooi of een Chess League. Je speelt met z'n allen in een grote poule, in plaats van afzonderlijke poules per niveau. De winnaars spelen telkens elkaar en de verliezers ook, waardoor je na een tijdje toch tegen kinderen van ongeveer hetzelfde niveau schaakt. Het was een spannend toernooi, met zeven partijen achter elkaar, verspreid over de hele dag. De vijf Zukertorters lieten van zich horen, met prima scores. Sparsh kwam op 3,5 punt, Karel zelfs op 4. Philippe stond tot de laatste ronde gedeeld eerste, met 5 uit 6 punten. Helaas verloor hij de laatste ronde, waardoor hij net buiten de top 3 viel. Jammer, maar wel een prestatie om trots op te zijn! Op de SGA-website staan een verslag en een link naar de eindstand.


Toernooigangers en prijswinnaars

In de afgelopen weken deden heel wat Zukertorters mee aan schaaktoernooien. Heel goed, want het is heel leerzaam om tegen schakers van andere clubs te schaken. Denis, Sparsh en Mykhailo wonnen op 19 januari zelfs een eerste prijs in hun poule bij de Grand Prix Philidor in Leiden. Denis en Mykhailo haalden daarbij een knappe 100% score. Ook Kavin en Vladyslav waren van de partij in Leiden. Sparsh en Kavin stonden de dag erna, met onder andere Ömer, Timofey en Arjun, ook alweer op de maandelijkse Chess League in Amsterdam-Oost! Intussen was Karel in Santpoort aan het schaken bij de Grand Prix van Santpoort. Goed bezig allemaal.

Shrey en Abhishek deden in januari beide mee aan een Weekendvierkamp tijdens het grote Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. Een paar weken lang is Wijk aan Zee het Schaakmekka van Nederland. Wat is er nu leuker dan zelf schaken, tegen volwassenen, en na afloop bij de wereldtoppers gaan kijken hoe die het er vanaf brengen? Shrey won zijn Vierkamp, met een score van 2 uit 3.

Ook Rens schaakte in Wijk aan Zee. Hij deed mee aan een Tienkamp, waarin je in tien dagen 9 partijen speelt met een hele lange bedenktijd. Rens werd tweede in zijn groep, met een mooie score van 6 1/2 uit 9 partijen. In Wijk aan Zee win je geen bekers, maar wel een stapeltje schaakboeken als prijs. Goed oefenmateriaal!


Prijsuitreiking najaarscompetitie Zukertort

Op vrijdag 18 januari was er de feestelijke de prijsuitreiking van de interne najaarscompetitie van Zukertort, zowel voor de middag- als avondgroepen. In de middag waren bij Stap 1 Laurens, Misha en Benjamin de nummers 1 tot en met 3. Bij Stap 1+ waren dat respectievelijk Willem, Ju-Soon en Kyillian (zie foto). Gefeliciteerd met jullie bekers!

Bij de avondgroepen hadden we ook een hele rij prijswinnaars. Bij Stap 1 waren Ruslan, Neha en Isa de nummers 1, 2 en 3. Bij de combinatiegroep Stap 1+/Stap 2 waren dat Karel, Solene en Kiran. Bij de groep Stap 2+/Stap 3 eindigden Philipe, Ömer en Ellen Fay bovenaan (zie foto). Tot slot eindigden bij de groep met de meest ervaren schakers (Vanaf Stap3+) Rens, Sem en Bryan in de top 3.

Er waren bij de prijsuitreiking van het najaar 2018 twee schaakpuzzels om op te lossen. Die waren best moeilijk! Er werd dan ook driftig gepuzzeld, vaak in goede samenwerking met andere kinderen of ouders. Voor de leden van de vrijdagmiddag afdeling waren ze eigenlijk te moeilijk. Bij de vrijdagavond afdeling waren wel veel goede oplossingen.

Opdracht: zwart geeft mat in vier. Oplossing: 1. … Lc3 2. Bxc3 Kc2 3. c4 Kc1 4. c5 Pc2# Onder de goede oplossers van deze puzzel werd een prijs verloot. Niek won deze!

Opdracht: wit wint, geef de eerste zes zetten. Oplossing: 1. Lh6+ Kg8 2. g7 Kf7 3. g8D+! Kxg8 4. Ke6 Kh8 5. Kf7 e5 (of e6) 6. Lg7# Van de goede oplossers van deze puzzel won Philippe een prijs door loting. Er waren zes slimmeriken die beide puzzels goed hadden! Barend en Jeroen vielen in de prijzen.


Sparsh valt in de prijzen

Toernooitijger Sparsh heeft zijn kerstvakantie goed benut, door maar liefst aan twee schaaktoernooien mee te doen. En hoe! Hij viel twee keer in de prijzen. Op 22 december won Sparsh een derde prijs op het Klim-op Jeugdschaaktoernooi. En 5 dagen later, op 27 december, zelfs een eerste prijs, bij het Open Capelle Jeugd Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond. Goed bezig! Gefeliciteerd Sparsh.


Gezellige afsluiting van schaakjaar 2018

Op vrijdag 21 december was de laatste clubavond voor de kerstvakantie: een gezellig avondje doorgeef- en opdrachtschaak. Ook deze keer werden bij opdrachtschaak weer heel wat partijen onverwacht gewonnen door koningen die naar bepaalde velden op het bod moesten lopen, spelers die moesten zorgen dat ze op 16 punten achterstand kwamen of doordat specifieke stukken door een pion moesten worden geslagen. Niet altijd makkelijk, maar wel leuk!

Zukertort ligt nu twee weken stil. Op vrijdag 11 januari 2019 is weer de eerste Zukertortclubavond. Plezierige feestdagen en tot in het nieuwe jaar!


Course chess trainer 1 at the EGCC

On Friday November 30th a course chess trainer 1 started at the EGCC. The aim is to learn how to become a trainer according to the step method for a youth chess club. The course is in English to facilitate our english speaking members to also follow such a course. Out of thirteen participants four are from Zukertort. Pavel Mulyar and Harpreet Bhatia are parents of novel youth members of our afternoon department. Hanneke Elgersma and Saurabh Adavatkar are not only parents of youth members but also play internal competition with the adults. The Zukertort board hopes that all participants enjoy learning the basics of the step method and wish all good luck with the exam in April 2019.


Arjun en Ömer in de prijzen bij Chess League

Arjun won op 25 november zijn groep (groep E) bij de Chess League in Amsterdam Oost. Daar hoorde natuurlijk een mooie beker bij! Er waren meer Zukertorters vandaag actief op het toernooi. Omer werd knap tweede in de sterke A-groep. Gefeliciteerd Omer en Arjun!


Goede tweede ronde externe competitie

De tweede ronde van de externe competitie, vorige week, zit er op. De competitieweek begon al goed doordat de Zukertort C5 op maandag liefst drie van de vier wedstrijdpunten behaalde, uit in Almere. Op vrijdag speelden vijf van de zes Zukertortteams een thuiswedstrijd. Het was dus een drukke boel in de speelzaal, met in totaal 10 schaakteams en meer dan 40 schakers. De C6 won na een reeks spannende een wedstrijdpunt tegen Amsterdam West C2. De Zukertort C4 haalde knap drie wedstrijdpunten binnen tegen Caissa C3. Onze C3 verloor de eerste partij tegen Amsterdam West C1, maar revancheerde zich door de tweede partij te winnen. In de Hoofdklasse tot slot had de Zukertort C2 een zware avond tegen het sterke VAS C2. Helaas verloren de heren, maar ze gaven zich niet zomaar gewonnen. De Zukertort C1 boekte een ruime overwinning op Caissa C1.


GP Zukertort op 18 november 2018 weer zeer geslaagd

Net als vorig jaar was het Brainwave evenement in het Keizer Karel College in Amstelveen helemaal georganiseerd rondom schaken. Het NK Rapid voor mannen (winnaar Ivan Sokolov) en dames (winnares Anne Haast), het senioren Rapid toernooi, een NL kwalificatietoernooi voor de ABC jeugd en natuurlijk de Grand Prix Zukertort voor de jeugd van Amsterdam en omstreken.


Het is altijd even spannend hoeveel jeugd er op het toernooi afkomt, maar met wat extra promotie in de laatste week voorafgaande aan de GP liep de teller weer mooi richting 80 deelnemers. Veel bekende gezichten maar ook nieuwe aanwas van vooral Zukertort, VAS, Almere en Caissa.


In 10 groepen werd gestreden om de punten. Mooie partijen, verrassende combinaties, onreglementaire zetten, pat, een traan en een lach. De speelzaal ligt midden in de hal van het KKC dus beetje rommelig en rumoerig blijft het altijd, maar toch binnen de perken.


Even na vijven konden alle bekers worden uitgereikt aan de nummers 1 t/m 3 van elke poule.


Volgend toernooi in de GP cyclus is op 6 januari bij Caissa.


In memoriam Bas de Melker 1960-2018 - sgaschaken.nl

In memoriam Bas de Melker 1960-2018. Op vrijdag 16 november 2018 is Bas de Melker overleden. Bas was binnen de schaakwereld een unieke gangmaker.

www.sgaschaken.nl


Scholierentoernooi 2018!

Als onderdeel van de schaakweek Amstelveen werd woensdag 14 november alweer de 4e editie van het basisscholierentoernooi gespeeld. Dit is een laagdrempelig toernooi waar ook beginnende schakers die nog niet op een club spelen goed aan mee kunnen doen. Maar liefst 43 scholieren speelden zeven ronden in een A-groep van oudere leerlingen en een B-groep van jongere leerlingen. Op het schaakbord gebeurde er weer van alles . Soms kon je heel veel stukken meer geslagen hebben en toch plotseling mat staan. Ook waren er vier herdersmatjes. Philippe Krylov stond voor het begin van de laatste ronde weliswaar bovenaan de ranglijst maar dreigde toen te verliezen omdat zijn tegenstander een pion ging laten promoveren. Maar hij ontsnapte door pat!


Na 7 ronden kon de eindstand worden opgemaakt. Willem van der Weij won met 6 punten de A-groep. Erik Soellner, Timofey Reijnen, Ju-Sung Yoon en Kavin Shah deelden de tweede plaats met 5 punten. Philippe Krylov (oef!) en Konrad Rudolph hadden beide 6 punten in de B-groep. Philippe was de uiteindelijke winnaar 'op weerstandspunten'. Ze werden op de voet gevolgd door Karel Bhirawa en Simon Rudolph met beide 5,5 punten. De 7 deelnemers van de Michiel de Ruyter school wonnen de prijs voor de school met de meeste aantal deelnemers. De Willem Alexander school had met 4,5 punten de hoogste gemiddelde score.

De kop is eraf: de externe competitie is begonnen!

Op vrijdag 2 november was de eerste ronde van de externe SGA-competitie. Teams van 4 nemen het daarbij op tegen teams van andere schaakclubs uit de regio. Zukertort heeft dit jaar een recordaantal van 6 teams, met in totaal bijna 30 schakers. Er doen kinderen van de avond- en van de middaggroepen mee. De eerste ronde voelde nog niet zo 'extern', want de Zukertortteams moesten eerst tegen elkaar schaken (wel in de clubshirts natuurlijk!). Het voordeel daarvan was dat alle nieuwe schakers (en de teamleiders!) in de competitie even goed konden wennen, bijvoorbeeld met het spelen met een klok. De Zukertort C5 en C6 spelen dit jaar in de Tweede klasse. In de eerste ronde speelden zij twee partijen tegen elkaar. De eerste partij was heel spannend en eindigde in 2-2. In de tweede ronde stelde de C5 orde op zaken: 4-0. Ju-Sung was de enige speler die twee keer won.

De Zukertort C3 en C4 spelen in de Eerste klasse en moesten deze avond tegen elkaar. Ook hier was het spannend. In de eerste partij waren drie partijen snel klaar: 1 1/2 - 1 1/2. Het hing dus van de laatste partij af, tussen Erik en Timofey. Die maakten er een mooie lange partij van, waarin het heen en weer ging. Timofey trok aan het langste eind en de C4 won. De C3 was wakker geschud, en hoe: in de tweede ronde won de C3 met 4-0! In de Hoofdklasse tot slot spelen de Zukertort C1 en C2, een partij per avond. De C1 won de onderlinge ontmoeting met 4-0. De Hoofdklasse heeft een aantal sterke teams van Almere en VAS. Die gaan de C1 en C2 de komende maanden nog tegenkomen. De volgende ronde is eind november. Alle uitslagen en het speelschema staan op de SGA-website


Zukertorters op het Eijgenbroodtoernooi

Eind oktober deden drie schakers van de Zukertortjeugd mee aan het serieuze Eijgenbroodtoernooi in Amsterdam-Zuid. Het is een weekendtoernooi voor volwassenen, maar er mogen ook jeugdspelers meedoen. Het wordt georganiseerd door Caissa, en er waren bijna 120 deelnemers. Het toernooi is een goede oefening in het spelen van lange partijen, want de bedenktijd is met 1u:30m en 15 seconden erbij per zet bijna oneindig. Shrey, Abhishek en Rens gingen de uitdaging aan en maakten inderdaad goed gebruik van hun bedenktijd. Ze speelden mooi lange partijen. De tegenstand was, zoals te verwachten, sterk, maar alledrie wonnen ze punten. Rens ging na afloop naar huis met 2 1/2 uit 6, Abhishek met 2 en Shrey met 1 1/2 uit 6. Goed gedaan jongens!


Grand Prix Almere

Op 14 oktober was het jaarlijkse Grand Prixtoernooi in Almere. Er was een mooie club Zukertorters aanwezig: Shrey, Sparsh, Omer, Vladyslav, Karel, Ruslan en Shanay deden mee, in verschillende groepen. Omer en Karel vielen in de prijzen: Omer werd mooi tweede in groep 3, Karel derde in groep 5, net boven Ruslan. Gefeliciteerd!


Grand Prix Zukertort, PK-C en Kwalificatietoernooi NJK op 17 en 18 november in Amstelveen

In het weekend van 17 en 18 november vinden in het Keizer Karel College in Amstelveen gelijktijdig drie jeugdtoernooien plaats: (1) De Grand Prix Zukertort, (2) Het Kwalificatietoernooi voor het Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes en (3) Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA. Kijk dus goed waaraan je wilt meedoen en schrijf je snel in! De toernooien maken onderdeel uit van de jaarlijkse Amstelveense Schaakweek. Op zondag 18 november zijn op dezelfde locatie ook het sterk bezette CNE NK Rapid en het Brainwave Rapidtoernooi. Dat belooft dus een bijzondere schaakhappening te worden!

Grand Prix Zukertort

Op zondagmiddag 18 november is het jaarlijkse Grand Prixtoernooi van Zukertort. Alle jeugdschakers geboren in of na 1998 mogen meedoen. Deelnemers worden op speelsterkte ingedeeld in 8-kampen. Je speelt dus 7 partijen. Bedenktijd is 15 minuten p.p.p.p. Op de toernooisite staat alle praktische informatie en hoe je je kunt inschrijven.

Kwalificatietoernooi Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes

Via vier bovenregionale kwalificatietoernooien kunnen jeugdspelers zich plaatsen voor het NJK ABC van zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei 2019 in Assen. Het plaatsingstoernooi in Amstelveen, op zaterdag 17 en zondag 18 november 2018, is het tweede kwalificatietoernooi van het seizoen. Je kunt je kwalificeren voor NK-plaatsen in de leeftijdscategorie n A (Algemeen en Meisjes), B (Algemeen en Meisjes) en C (Meisjes). Jeugdschakers uit het hele land doen mee aan dit sterk bezette toernooi. Voor meer informatie: zie de toernooisite.

Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA

De SGA organiseert het Persoonlijk Jeugdkampioenschap (PK) in de C-Categorie. Dit toernooi is voor kinderen geboren in 2005 of later en die lid zijn van een schaakclub van de SGA. De winnaar mag zich SGA-kampioen t/m 14 jaar 2018-2019 noemen en kwalificeert zich voor het Nederlands Kampioenschap C (categorie Algemeen) volgend jaar in Assen. Het PK-C vindt gelijktijdig plaats met het kwalificatietoernooi voor het NJK op 17 en 18 november (7 ronden Zwitsers). Voor meer informatie: zie de SGA-website.


Goede start Zukertort D1 in de Jeugdclubcompetitie

De Zukertort D1 had op 29 september een goede eerste dag van de landelijke KNSB-jeugdclubcompetitie in Den Bosch. Maurijn, Sem, Rens en invaller Shrey speelden tegen drie andere teams. In de eerste ronde hadden ze pech: ze waren ingedeeld tegen het sterkste team, namelijk Almere D1. Die ging, niet onverwacht, verloren, al was dat niet zonder slag of stoot. De tweede (tegen Klim-Op) en derde (Arnhemse Schaakacademie) ronde van de dag won Zukertort D1 wel. Een mooie uitgangspositie voor de tweede dag! Die is in november.


Shrey wint beker op Grand Prix VAS

Op het Grand Prixtoernooi van VAS, op zondag 16 september, was een flinke delegatie Zukertorters aanwezig. Ze speelden in allemaal verschillende groepen, ieder op zijn eigen schaakniveau. De schakers waren ingedeeld in achtkampen, dus ze speelden op n middag 7 partijen. Een welverdiende beker was er voor Shrey. Hij werd derde in de sterke groep 3, met 5 punten uit 7 partijen. Gefeliciteerd! Op de website van de SGA staan de volledige uitslagen.


MET FAMILIE TOERNOOI START DE JEUGD HET NIEUWE SEIZOEN

(english below)

Vorig jaar startten we ook met dit event. Toen waren er 18 teams van 2 spelers. Dit jaar hadden zich maar liefst 24 teams aangemeld. Door de uitstekende voorbereiding van de indeler en hulpkrachten was het record aantal deelnemers op geen enkel moment een probleem.

De kinderen speelden samen met vriendjes, moeders, vaders, opa's, oma's en broers. Hierdoor werd van een aantal leden duidelijk waar hun talent vandaan komt. Appels vallen toch vaak dichtbij de boom, zullen we maar zeggen.

Er werden 4 ronden gespeeld. Tijdens elke ronde van 15 minuten waren de meeste partijen op tijd klaar en moesten enkele worden gearbitreerd. Dit gaf weinig discussie. Het ging er de hele avond erg sportief toe. Dat betekent niet dat er cadeautjes werden uitgedeeld. Er waren fraaie clashes en mooie matcombinaties te bewonderen, niet alleen bij de kinderen maar zeker ook bij hun teamgenoten.

Toen na de 4de ronde de kruitdampen waren opgetrokken en de stand was opgemaakt bleek dat alle teams hadden weten te scoren. De 3 winnende teams werden op de voet gevolgd door diverse andere teams en de laatste ronde was erg spannend geweest. Op de 3de plaats met 6 punten eindigden Kyllian Warella en zijn vader Igor. Knap, want Kyllian is pas een paar maanden lid. De 2de prijs werd gewonnen door Sem de Boer met zijn broer Tijn, ook met 6 punten maar met meer weerstandspunten. Tijn speelde tot een paar jaar geleden in Ouderkerk bij AdA'04 en was het nog zeker niet verleerd, liet hij zien!

Het toernooi werd gewonnen door Maurijn van Dam met zijn vader Machiel. Zij stonden slechts 1 puntje af en waren met 7 punten dus de terechte winnaars. Proficiat!

Last year the season was also started by this event. Last year 18 teams participated, but this year as many as 24 teams subscribed to the event. Thanks to a solid preparation and enough helping people this record amount of participants did not lead to any issues.

The kids teamed together with friends, (grand)mothers, (grand)fathers and brothers. It became quite clear how some of our members inherited their talent.

In the 4 rounds of 15 minutes most games finished. Only a few unfinished games were subject to a referee-decision. This didn't lead to much discussion. Everybody played fair. Which doesn't mean players didn't fight for results. Many tough clashes, brilliant combinations and checkmates showed up all the time.

At the end of the tournament results were counted, and it appeared all teams managed to score points. The 3 winning teams remained only few points ahead on many other teams so competition had been tough. 3rd price was won by Kyllian Warella and his dad Igor who scored 6 points. Well done, Kyllian became member only a few months ago. 2nd price was clinched by Sem de Boer together with his brother Tijn. Tijn played in AdA'04 until a couple of years ago and proved still good shape.Sem and Tijn also scored 6 points with higher resistance.

The tournament was won by Maurijn van Dam and his dad Machiel. They scored 7 points so truly deserved this price. Congratulations!


Archief