Geschiedenis S.V. Zukertort Amstelveen

Het is niet eenvoudig de geschiedenis van een schaakvereniging die al meer dan 100 jaar oud is op een enkele pagina samen te vatten. Daarom volgen hieronder in vogelvlucht de meest gedenkwaardige gebeurtenissen rond de S.V. Zukertort Amstelveen.


Oprichting

De schaakvereniging Zukertort werd opgericht op 18 december 1884. De naam werd ontleend aan grootmeester Jan Herman Zukertort. De schaakvereniging Zukertort startte als klein clubje onder leiding van de heren F. v.d. Berg en W. Fermie in de (schaak)café's 'Het Dorstige Hert' en 'Het Wapen van Nieuwer Amstel'. Het natuurtalent v.d. Berg werd in die jaren vele malen clubkampioen en speelde bijna al zijn partijen met een voorgift om toch een enigszins spannende competitie te verkrijgen.
In de annalen van de vereniging zijn verder nog enkele memorabele momenten te noteren:



Fusie met ASVU

Zo langzamerhand belanden we bij perioden die ons erelid Verlaan zich wellicht nog kan herinneren. Zukertort wordt door de jaren heen bezocht door een steeds jeugdiger publiek, hetgeen resulteert in een grote (en sterke) jeugdafdeling. Ook anno 2004 is dit nog het geval! Aangezien ook het ledental gestaag toeneemt kunnen successen niet uitblijven. Na de fusie met de studentenvereniging ASVU, die op 15 mei 1972 leidt tot de oprichting van de schaakvereniging Amstelveen, is de club sterk genoeg om in 1973 te promoveren naar de hoofdklasse van de SGA en in 1974 naar de landelijke KNSB-competitie (2e klasse). Vanaf 1983 tot 2005 speelde Zukertort Amstelveen 22 jaar onafgebroken (en ongesponsord) in de hoogste klasse van Nederland, waarmee de status van 'topclub van Nederland' nog eens is bevestigd.
De fusie met de ASVU had nog enkele consequenties. Na een kortstondig verblijf in de Bankras-sporthal heet de speellocatie sinds 1978 sporthal Uilenstede. De maandagavond wordt een extra speelavond en het clubblad Zukertort-nieuws gaat op in het 'studentenblad' l'Echec, een kwalitatief hoogstaand clubblad dat tegenwoordig ongeveer 6 keer per jaar uitkomt. En last but not least ontstaat er een zeer sterke interne competitie, die na verloop van tijd dan ook wordt omgedoopt in 'Kandidatentoernooi'. Deze competitie heeft al enkele kampioenen opgeleverd die ook op de nationale ranglijst hoog op de ladder staan (Gert Pieterse, Manuel Bosboom, Piet Peelen, Jeroen Bosch, Maarten Solleveld e.a.).


Sponsoring

De ontwikkelingen staan echter niet stil. Sponsoring heeft zijn intrede gedaan in de Nederlandse schaakwereld. Een verbintenis met C&A maakt het mogelijk om van 1975 tot 1984 een jaarlijks weekendtoernooi te organiseren met illustere winnaars als Gert Jan de Boer en Paul van der Sterren. Het eerste team van Zukertort Amstelveen wordt jaren lang financieel gesteund door enkele privésponsors. In 1994 wordt in samenwerking met KPMG De Amstelveense Meesters georganiseerd, een internationale tienkamp waarin onze topspelers een meesternorm konden verdienen.
Van september 1999-2002 werd onze jeugdafdeling voor een periode van drie jaar gesponsord door Alto Imaging Group.


EGCC

In de zomer van 1995 waren we na 17 jaar Uilenstede door verbouwingsplannen aldaar genoodzaakt uit te kijken naar een nieuwe locatie. Daarom speelden we vanaf september 1995 in het European Go Cultural Centre (EGCC).


De Meent

De laatste verhuizing vond plaats rond de jaarwisseling van 2019-2020. Sindsdien spelen we in De Meent, vanwege de sluiting van het EGCC.


Sterke jeugdafdeling

Zoals reeds gemeld beschikt de club over een grote en sterke jeugdafdeling. De kinderen worden vakkundig getraind en gedurende enkele decennia grossiert de club in landelijke en regionale titels zowel in teamverband als ook op individueel niveau. Mede door een goede doorstroming van de jeugd naar de senioren speelt de verenging gedurende een seizoen zelfs met 5 senioren-teams op landelijk niveau.
Kortom, Zukertort Amstelveen, een schaakvereniging met een rijk verleden en hopelijk een voorspoedige schaaktoekomst.